8. Forslag fra mindretall

Forslag fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet:

Forslag 1

       Stortinget ber Regjeringen sørge for at trygghetsalarmer dekkes av folketrygden og tildeles gjennom hjelpemiddelsentralen.

Forslag fra Senterpartiet, Kristelig Folkeparti og Sosialistisk Venstreparti:

Forslag 2

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om opprettelse av et statlig eldreombud med nødvendig sekretariat.

Forslag fra Senterpartiet, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet:

Forslag 3

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om at staten skal delfinansiere kommunenes omsorgslønn med 50 prosent.

Forslag fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti:

Forslag 4

       Stortinget ber Regjeringen utrede en ordning som gir brukerne større innflytelse og medbestemmelsesrett når det gjelder ansettelse av hjemmehjelp, samtidig som ansettelsesforholdet og arbeidstakerrettighetene ivaretas for den enkelte tjenesteyter.

Forslag fra Høyre og Fremskrittspartiet:

Forslag 5

       Stortinget ber Regjeringen oppfordre kommunene til å konkurranseutsette omsorgs- og pleietjenester slik at eldre og funksjonshemmede får større innflytelse over hvem som skal yte dem tjenester, og hvordan tilbudet skal innrettes.

Forslag fra Høyre:

Forslag 6

       Stortinget ber Regjeringen utrede og fremme forslag om bedre ordninger der staten medvirker til å delfinansiere kommunenes omsorgslønn.

Forslag 7

       Stortinget ber Regjeringen iverksette en utredning med sikte på å innføre bruk av Resource Utilization Groups (RUG) i eldreomsorgen.

Forslag fra Fremskrittspartiet:

Forslag 8

       Stortinget ber Regjeringen innføre et driftstilskudd fra 1.januar 1998 til kommunene for drift av sykehjem på kr 200.000 pr. år for heltidsplasser etter modell av det statlige driftstilskuddet til barnehager. Det foretas en reduksjon av rammeoverføringene til kommunen som følge av den statlige tilskuddsordningen som erstatter rammeoverføringen basert på en gjennomsnittstall for antall sykehjemsplasser i forhold til befolkningen over 80 år for den enkelte kommune. Det forutsettes i denne sammenheng at det gis adgang til særavtaler av midlertidig karakter for spesielt særskilte forhold.

Forslag 9

       Stortinget ber Regjeringen iverksette et konkret arbeid for å innføre graderte tilskuddssatser fra staten hovedsaklig basert på et RUG-system for sykehjem, omsorgsboliger, hjemmesykepleie, hjemmehjelp, trygghetsalarmer m.m. med samme gjennomsnittlig statlig andel, slik at det som er best for brukeren og billigst for det offentlige, blir gjennomført i hvert enkelt tilfelle. Informasjon om arbeidet medtas i statsbudsjettet for 1998.

Forslag 10

       Stortinget ber Regjeringen ha som målsetning og grunnlag for planarbeidet for nye sykehjemsplasser i perioden fra 1998 til 2001 at antallet skal økes med 5.000 utover Regjeringens forslag i St.meld. nr. 50 (1996-1997).

Forslag 11

       Stortinget ber Regjeringen sette oppstartingstilskuddet til kr 600.000 pr. ny sykehjemsplass, kr 400.000 pr. ny omsorgsbolig og kr 200.000 pr. nytt ensengsrom ved omgjøring av flersengsrom gjeldende fra 1. januar 1997.

Forslag 12

       Stortinget ber Regjeringen gjøre folketrygdens refusjonsordninger identiske for beboere i omsorgsboliger og sykehjem.

Forslag 13

       Stortinget ber Regjeringen etablere et nasjonalt eldreombud, som gis nødvendige fullmakter til å føre kontroll med at eldreomsorgen skjer i henhold til lov og forskrift.

Forslag 14

       Stortinget ber Regjeringen sørge for at de kommuner som i dag har sykehjem/omsorgsbolig under bygging, og hvor byggingen sluttføres i 1997, tilkommer det samme investeringstilskudd og driftstilskudd som de som planlegger og bygger syke- og omsorgsboliger etter 1. januar 1997.