Innstilling fra finanskomiteen om framlegg frå stortingsrepresentant Arne Haukvik om at Landsforeningen Rettferd for Taperne vert gjeve fast plass på statsbudsjettet, med 500.000 kroner som ekstra løyving for 1997 og minst 1 million kroner i året frå og med 1998.

Til Stortinget.

1. Bakgrunn og framlegget

Landsforeningen Rettferd for Taperne ble stiftet 16. september 1993 på Gjøvik som en landsomfattende organisasjon for å hjelpe alle de mennesker som faller på utsida av samfunnsordningene, og blir tapere.

       Det er i dokumentet redegjort nærmere for sakens bakgrunn.

       I dokumentet er det fremmet følgende forslag:

«- Stortinget løyver som ekstra tilskot for 1997 kr  500.000 til Landsforeningen Rettferd for Taperne.
- Stortinget ber Regjeringen sørge for at det på statsbudsjettet frå og med 1998 blir løyvd årleg minst ei støtte på 1 million kroner til Landsforeningen for Taperne.»

2. Merknader frå komiteen

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Erik Dalheim, Kjell Engebretsen, Laila Kaland, Berit Brørby Larsen, Tore Nordtun, Bjørnar Olsen og Signe Øye, fra Senterpartiet, Magnhild Meltveit Kleppa, Per Olaf Lundteigen og Gudmund Restad, fra Høyre, Harald Ellefsen, Per-Kristian Foss og Arne Alsåker Spilde, fra Sosialistisk Venstreparti, Kristin Halvorsen og Eilef A Meland, fra Kristelig Folkeparti, Odd Holten og Einar Steensnæs, fra Venstre, Lars Sponheim, fra Rød Valgallianse, Erling Folkvord, og representanten Stephen Bråthen, viser til at finansministeren 14. mai 1997 har svart følgende på brev fra saksordføreren 6. mai 1997:

       « En viser til faks fra Stortingets finanskomite datert 6.5.1997. Finansdepartementet har forelagt saken for Sosial- og helsedepartementet som har følgende vurdering av saken:
       « Sosial- og helsedepartementet har siden 1994 gitt tilskudd til drift av foreningen. Totalt er det t.o.m. 1997 bevilget kr 650.000. Bevilgningen for 1997 er på kr 300.000,- (kap. 651 post 21). Søknaden fra foreningen for 1997 var på kr 350.000. Vi ser på tilskuddet fra Sosial- og helsedepartementet til drift av foreningen for 1997 som tilstrekkelig. Foreningen har også « egne » inntekter fra medlemskontingent, foredragsvirksomhet m.v. som i følge foreløpig regnskap for 1996, beløp seg til rundt kr 380.000.
       Det foretas en streng prioritering av søknader om midler fra denne posten. Formålet med bevilgningen er å støtte forsøksvirksomhet/utviklingsarbeid innen sosialkontortjenesten, rettet mot sentrale klientgrupper og tjenesteapparatet. Vi ser det som vanskelig å gi foreningen « særbehandling » i form av at det opprettes egen post på statsbudsjettet. Denne organisasjonen bør på lik linje med andre, søke om midler fra år til år.
       Departementet er i en god dialog med foreningen og vi ser at foreningen gjør en viktig jobb på et vanskelig saksfelt.
       Det er sosialtjenesten i kommunene som etter lov om sosiale tjenester, skal gi opplysning, råd og veiledning som kan bidra til å forebygge eller løse sosiale problemer. Vi vet lite om kvaliteten på den rådgivning foreningen tilbyr og om klientene kommer tilbake til sosialtjenesten med de samme problemene. » »

       Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Rød Valgallianse, viser til at Landsforeningen Rettferd for Taperne siden 1994 er gitt tilskudd til drift av Sosial- og helsedepartementet over kap. 651 post 21 siden 1994. Foreningen vil i 1997 motta et tilskudd på 300.000 kroner, noe som utgjør om lag halvparten av foreningens driftsinntekter. Flertallet viser til at foreningen gjør en viktig jobb og at den for enkelte kan være et supplement til kommunenes sosialtjeneste. Flertallet kan likevel ikke se at dette kan begrunne særbehandling av foreningen gjennom opprettelse av en egen post på statsbudsjettet og økte tilskudd.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti viser til at samfunnet har et mangfold i befolkningen både når det gjelder levekår, livsstil og muligheter. Til en hver tid vil det være enkeltindivider som ikke lar seg kategorisere eller innordne i et system. For noen betyr det suksess; for andre betyr det at de faller igjennom og føler seg som tapere. Landsforeningen for tapere gjør en stor jobb for denne gruppen og utfører således viktig samfunnsmessig arbeid. Disse medlemmer viser til at vårt etablerte offentlige helse- og sosialvesen ikke alltid greier å leve seg inn situasjonen for disse personer; bl.a. fordi det er svært tidkrevende å gi den nødvendige assistanse og veiledning.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet og Kristelig Folkeparti støtter forslaget om å bevilge 500.000 kroner til Landsforeningen Rettferd for Taperne som et ekstra tilskudd for 1997. Disse medlemmer viser til forslag i Innst.S.nr.295(1996-1997), jf. St.prp. nr. 63 (1996-1997), der det blir foreslått en slik støtte til Landsforeningen.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rød Valgallianse støtter intensjonen i Dok.nr.8:72(1996-1997) om at Landsforeningen Rettferd for Taperne blir gitt en fast plass på statsbudsjettet med 1 mill. kroner i året. Disse medlemmer foreslår i Revidert statsbudsjett at det bevilges 500.000 kroner til Landsforeningen Rettferd for Taperne over kap. 651.

3. Forslag fra mindretall

Forslag fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rød Valgallianse:

Forslag

       Stortinget ber Regjeringen sørge for at det på statsbudsjettet frå og med 1998 blir løyvd årleg minst ei støtte på 1 mill. kroner til Landsforeningen Rettferd for Taperne.

4. Tilråding frå komiteen

Komiteen viser til dokumentet og til det som står foran og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

       Dok.nr.8:72(1996-1997) - Om framlegg frå stortingsrepresentant Arne Haukvik om at Landsforeningen Rettferd for Taperne vert gjeve fast plass på statsbudsjettet med minst 1 mill. kroner i året frå og med 1998 - bifalles ikke.

Oslo, i finanskomiteen, den 15. juni 1997.

Bjørnar Olsen, Per-Kristian Foss,
leder og ordfører. sekretær.