1. Sammendrag

Forsvarsdepartementet legger i proposisjonen frem forslag til omorganisering av Vernepliktsverket. Det fremmes også forslag om å fase ut ekstyske kystartillerifort og batterier som ikke skal inngå i Forsvarets krigsstruktur og nedleggelse av styrkeproduksjon til ekstysk kanonmateriell ved Rødbergodden fort. Videre bes det om tilslutning til visse endringer i Forsvarets gradsstruktur. Proposisjonen inneholder også orienteringer om vurderinger av Luftforsvarets organisasjon og fremtidig virksomhet ved Soma tekniske verksted.

       Formålet med proposisjonen er å legge frem forslag til endringer i Forsvarets krigsstruktur og fredsorganisasjon. Forslagene er ledd i oppfølgingen av Innst.S.nr.150(1992-1993), jf. St.meld. nr. 16 (1992-1993) Hovedretningslinjer for Forsvarets virksomhet og utvikling i tiden 1994-98.

       Utviklingen av Forsvarets nye krigsstruktur omfatter blant annet å anskaffe og innfase nye mobile og dermed mer fleksible og mindre sårbare strukturelementer. Enhetene i strukturen må i størst mulig grad kunne forflyttes innenfor landsdelene og landsdelene imellom, avhengig av det aktuelle trusselbilde. Foreldede og uegnede anlegg og stridsmidler som ikke skal inngå i den nye krigsstrukturen må utfases.

       De etablissementer som foreslås nedlagt, vil bli vurdert avhendet. Når det gjelder eiendommer, bygg og anlegg som Forsvaret eller andre statlige institusjoner eventuelt ikke har bruk for, vil departementet sammen med Kommunal- og arbeidsdepartementet videreføre det nære samarbeidet med de kommuner og fylkeskommuner som blir berørt av tiltakene.