Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Jan Petersen og Siri Frost Sterri om full valutakompensasjon for norske studenter i utlandet.

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 33 (1997-1998)
  • Kildedok: Dokument nr. 8:2 (1997-98)
  • Dato: 04.12.1997
  • Utgiver: kirke-, utdannings- og forskningskomiteen
  • Sidetall: 2

1. Om full valutakompenasjon for norske studenter i utlandet

       Til Stortinget.

       I dokumentet fremmes følgende forslag:

«1. Stortinget ber Regjeringen snarest mulig gjennomføre tiltak som gir norske studenter i utlandet full kompensasjon for de tap de i høstsemesteret 1997 er påført som følge av store valutasvingninger våren 1997.
2. Stortinget ber Regjeringen snarest mulig gjennomføre tiltak som sikrer at tiden mellom beregning av vekslingskurs og utbetaling til studentene blir korttest mulig.»

2. Komiteens merknader

Forslagets punkt 1

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre, viser til den omforente ordningen for justering som har virket fra 1992-93. Med denne ordningen blir tildeling av lån og stipend for høstsemesteret beregnet på grunnlag av kronekursen ved årets begynnelse, mens botillegget for vårsemesteret blir justert dersom kursene for månedene august/september er endret med mer enn +/- 5 %, i forhold til kursene som er lagt til grunn for høsttildelingen. Denne ordningen ble besluttet ut fra den betraktning at fordeler og ulemper ved kursutvikling vil jevne seg ut over tid.

       Flertallet viser til at kostnadene ved en ekstraordinær justering er betydelige. Da dagens ordning ble innført, var det forhold vurdert at man også måtte kunne regne med en svingning av kursen som den man har sett i år. Flertallet mener derfor det ikke er grunnlag for å si at forutsetningene har endret seg. Samtidig vil flertallet vise til at valutakursene har vist en synkende tendens etter at justeringskursen for våren 1998 ble bestemt ut fra snittkursen i august-september 1997, slik det fremkommer i brev fra statsråden 17. november 1997 til komiteen.

       Flertallet vil på denne bakgrunn avvise forslagets punkt 1.

Forslagets punkt 2

       Komiteen viser til St.prp. nr. 1 (1997-1998) og St.prp. nr. 1 Tl.03 (1997-1998) der det fremmes forslag om å pålegge Lånekassen å fastsette kurs for beregning av støtte langt nærmere opp til tildelingspunktet for utenlandsstudenter fra og med tildelingene for høstsemesteret 1998. Komiteen er enig i dette.

       Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Sosialistisk Venstreparti henviser til forslagsstillernes begrunnelse, og fastholder at utenlandsstudentene i høstsemesteret 1997 er blitt påført en urimelig økonomisk ekstrabelastning. Disse medlemmer understreker at forslaget gjelder en ekstraordinær kompensasjon for å avhjelpe studentenes vanskelige situasjon høsten 1997 og derfor ikke har konsekvenser ut over et engangsbeløp på ca 40 mill. kroner. Disse medlemmer tar opp forslag i samsvar med forslagets punkt 1.



3. Forslag fra mindretall

Forslag fra Fremskrittspartiet, Høyre og Sosialistisk Venstreparti:

       Stortinget ber Regjeringen snarest mulig gjennomføre tiltak som gir norske studenter i utlandet full kompensasjon for de tap de i høstsemesteret 1997 er påført som følge av store valutasvingninger våren 1997.

4. Komiteens tilråding

     Komiteen råder ut fra dette Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

       Stortinget ber Regjeringen snarest mulig gjennomføre tiltak som sikrer at tiden mellom beregning av vekslingskurs og utbetaling til studentene blir kortest mulig.

Oslo, i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, den 4. desember 1997.

Grete Knudsen, Synnøve Konglevoll, Rune Kristiansen,
leder ordfører sekretær