Vedlegg 1

Brev fra justisminister Aud-Inger Aure til justiskomiteen datert 10. desember 1997

Dok.nr.8:20 (1997-1998) om innføring av bingolotto for å styrke økonomien i lokalt frivillig kulturarbeid.

       Jeg viser til forslag fra stortingsrepresentantene Jan Petersen, Kristin Krohn Devold og Trond Helleland om innføring av BingoLotto for å styrke økonomien i lokalt frivillig kulturarbeid.

       Justisdepartementet har mottatt søknad fra Norges Musikkorps Forbund, Norges Speiderforbund, Norges Bygdeungdomslag, Norske 4H, Norsk Pensjonistforbund og Idrettens BingoLottoforening som ønsker å etablere BingoLotto i Norge. Kontraktsforhold mellom deltakerorganisasjonen og selskapet BingoLotto Norge vil måtte fremlegges og vurderes nærmere før departementet kan ta stilling til søknaden.

       Det er ingen tvil om at lotteriene har betydning som inntektskilde for det frivillige organisasjonslivet, et organisasjonsliv som representerer verdifulle tilskudd til lokalsamfunnet på mange plan.

       Aktørene på lotterimarkedet er mange, og flere aktører nyter godt av lotterimidler fra mange forskjellige lotteriformer. Politisk innflytelse på lotterimarkedet er viktig med sikte på en rettferdig fordeling av de totale inntektene fra de statlige spill og de private lotterier mellom aktørene. Jeg viser til NOU 1997:14 « Spillet om pengene ». Regjeringen tar sikte på å legge frem en proposisjon for Stortinget i vårsesjonen om opprettelse av et statlig lotteritilsyn og øvrige nødvendige endringer i lotteriloven. Rammevilkår for de ulike lotteriformer samt alternativer og tiltak med sikte på å oppnå en rettferdig fordeling av organisasjonenes andeler i lotterimarkedet vil bli skissert i proposisjonen.

       Søknaden om BingoLotto vil også måtte ses i sammenheng med andre mulige tiltak for å bedre organisasjonenes rammevilkår. Regjeringen vil fremme en tilleggsmelding til St.meld. nr. 27 (1996-1997) om statens forhold til frivillige organisasjoner. Temaet for tilleggsmeldingen vil være hvordan staten kan stimulere til økt aktivitet og deltakelse i frivillige sammenslutninger.

       På denne bakgrunn finner jeg det ikke riktig å ta standpunkt til søknaden fra deltakeroganisasjonene nå. Regjeringen vil vurdere søknaden nærmere i sammenheng med ovenfornevnte lovforslag om endringer i lotteriloven og tilleggsmelding om statens forhold til frivillige organisasjoner.