1. Endringer i statsbudsjettet for Sosial- og helsedepartementet

      Til Stortinget.

       Sosial- og helsedepartementet legger i proposisjonen fram forslag om endringer under enkelte kapitler i statsbudsjettet for 1997. Proposisjonen omfatter:

- Krigspensjon, merutgift på 5 mill. kroner.
- Pensjonstrygden for sjømenn, mindreutgift på 44 mill. kroner.
- Avtalefestet pensjon, merutgift på 7 mill. kroner.
- Under kap. 670 Tiltak for eldre foreslås 2 mill. kroner omdisponert fra post 62 Styrking av geriatri til post 61 Tilskudd til omsorgstjenester til bruk i arbeidet med oppfølging av handlingsplanen for eldreomsorgen.
- Tiltak for funksjonshemmede, merutgift på 1,6 mill. kroner til vedlikeholdsutgifter og mindreutgift på 10 mill. kroner til tilskudd til utskriving av unge funksjonshemmede.
- Tobakkskaderådet, merutgift på 0,5 mill. kroner.
- Statens strålevern, merutgift på 2,6 mill. kroner.
- Rehabilitering, mindreutgift på 4,5 mill. kroner.
- Rikshospitalet, ettergivelse av fordringer til bl.a. fylkeskommuner og selvbetalende pasienter på inntil 29,924 mill. kroner og mindreutgift til nybygg og utstyr til nybygg på til sammen 110 mill. kroner.
- Radiumhospitalet, omdisponering av 2 mill. kroner til erstatningsutvalget for vurdering av stråleskadesaken til kap. 739 Andre utgifter som disponeres av departementet, og nedsettelse av postene renter med 3,5 mill. kroner og avdrag med 2,6 mill. kroner.
- Tilskudd til helsepersonell i luftambulansen, merutgifter på 7 mill. kroner.
- Statens senter for barne- og ungdomspsykiatri, merutgift på 0,7 mill. kroner.
- Forpleining, kontroll og tilsyn med psykiatriske pasienter, merutgift på 4,5 mill. kroner.
- Fylkeskommunenes helse- og sosialtjeneste, merutgift til oppdatering av røntgenutstyr ved de fire regionsykehusene og Radiumhospitalet med 50,3 mill. kroner og mindreutgift på 15 mill. kroner til tilskudd til pasientbehandling, rehabilitering m.m. Det foreslås at flere poster under kapitlet får tilføyd stikkordet «kan overføres» for budsjetterminen 1997.
- Sykepenger, en økning av inntektene på 26 mill. kroner.
- Merinntektsfullmakter uten beløpsgrense for flere av etatene.

       Det vises i proposisjonen til at Stortinget ved behandlingen av St.prp. nr. 1 (1996-1997) Sosial- og helsedepartementet fattet følgende vedtak:

       «Stortinget ber Regjeringen gjøre forsøksordningen med overføringer fra sykepengekapitlet i folketrygden til å finansiere prosjekter ved somatiske sykehus til en permanent og landsomfattende ordning.»

       Det uttales at bevilgningene knyttet til økt behandlingstilbud m.v. for 1997 er organisert i to med ca 70 mill. kroner fordelt til fylkeskommunene etter objektive kriterier og 10 mill. kroner til forsøk i trygdeetaten med kjøp av utredning og behandling for sykemeldte.

       Det vises til innføring av innsatsstyrt finansiering (ISF), og det uttales at det etter departementets vurdering er stor grad av samsvar mellom målene for ISF og bevilgningen til utbygging av økt behandlingstilbud, og at det i praksis vil være problematisk å skille de to ordningene fra hverandre. I forslaget til statsbudsjett for 1998 er derfor finansieringsgrunnlaget for sykehus foreslått forenklet ved en reduksjon i særlige tilskuddsordninger, herunder denne delen av bevilgningen til økt behandlingstilbud. Midler til ryggprosjekter er foreslått videreført i statsbudsjettet for 1998 med en økonomisk ramme på 10 mill. kroner.

       Det framholdes at forsøkene i trygdeetaten i 1997 er utvidet fra tidligere to fylkestrygdekontor til åtte fylkestrygdekontor. Det uttales at departementet vil arbeide videre for å følge opp Stortingets vedtak, og at Regjeringen i Revidert nasjonalbudsjett for 1998 vil komme tilbake med en gjennomgang av hvordan en utvidelse av bruken av sykepenger til økt behandlingskapasitet mest hensiktsmessig kan skje.