Innstilling fra kommunalkomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Karin Andersen og Ågot Valle om likestilling mellom tredelt skift og helkontinuerlig turnus.

1. Sammendrag

     I dokumentet fremmes følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om en tilføyelse i arbeidsmiljøloven § 46 nr. 4 slik at tredelt turnusarbeid, når arbeidet er fordelt på to dagskift og ett nattskift, likestilles med helkontinuerlig skiftarbeid. »

       Som begrunnelse for forslaget vises det i dokumentet blant annet til at ansatte som jobber full turnus, inkludert nattskift i helsevesenet, jobber 1,9 timer mer i uka enn ansatte i helkontinuerlig skiftarbeid i industrien. Sett fra et likestillingsperspektiv er denne forskjellsbehandlingen av ulike yrkesgrupper urettferdig og uakseptabel.

       Det vises videre til at forslaget tidligere har vært behandlet og blitt nedstemt i Stortinget. Ett av argumentene som ble benyttet for å gå mot forslaget i Stortinget var at Arbeidstilsynet allerede har hjemmel til å sidestille ordningene.

       Spørsmålet er nå behandlet av Arbeidstilsynet i Aust-Agder og Nordland som har konkludert med at Arbeidstilsynet er bundet av lovgivers syn slik det i dag er nedfelt i arbeidsmiljøloven, og kan dermed lite gjøre med de oversendte tvistesakene.

       Forslagsstillerne mener derfor at en lovendring er nødvendig slik at Arbeidstilsynet kan praktisere loven slik det ser ut til at flertallet i Stortinget ønsket.

2. Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Sylvia Brustad, Aud Gaundal, Leif Lund, Bjørnar Olsen og Signe Øye, fra Fremskrittspartiet, Torbjørn Andersen og Lodve Solholm, fra Kristelig Folkeparti, Olaf Gjedrem og Ivar Østberg, fra Høyre, Sverre J Hoddevik og Erna Solberg, fra Senterpartiet, Morten Lund og fra Sosialistisk Venstreparti, Karin Andersen, viser til at forslagsstillerne fremmer forslag om at å likestille tredelt turnus med helkontinuerlig skift i arbeidsmiljøloven § 46 nr. 4. Komiteen vil peke på at Stortinget behandlet et tilsvarende forslag våren 1997 ved behandling av Innst.S.nr.133 (1996-1997). Forslaget fikk den gang ikke tilslutning fra et flertall i Stortinget.

       Med henvisning til at spørsmålet var omtalt i det forhandlingsdokument (Voksenåserklæringen) som danner grunnlaget for regjeringen Bondeviks politikk har komiteen bedt om kommunalministerens vurdering av tempoet i Regjeringens arbeid. I brev av 16. desember 1997 skriver kommunalminister Ragnhild Queseth Haarstad:

       « Regjeringen har i tråd med Voksenåserklæringen satt i gang et arbeid for at tredelt turnus i helsesektoren skal likestilles med helkontinuerlig skiftarbeid i industrien. Som jeg nevnte i mitt brev av 28. november 1997 er det nødvendig å foreta en grundig utredning av de praktiske og samfunnsøkonomiske konsekvensene ved et slikt forslag. Så snart utredningen foreligger vil Regjeringen følge denne opp med konkrete tiltak.
       Dersom det blir aktuelt å fremme forslag om lov- eller forskriftsendring vil dette bli sendt på 3 måneders alminnelig høring. Regjeringen legger stor vekt på at alle berørte institusjoner og organisasjoner, og særlig partene i arbeidslivet, blir hørt i denne saken. Først når det nødvendige etterarbeid er gjennomført kan en eventuell proposisjon legges frem for behandling i Stortinget. Dette er en tidkrevende prosess som trolig ikke vil være sluttført i løpet av Stortingets kommende vårsesjon, og jeg ber om forståelse for at jeg på dette tidspunkt ikke kan komme med en mer nøyaktig tidsplan. Jeg vil imidlertid understreke at dette er en viktig sak for Regjeringen, som vi snarest mulig vil komme tilbake til Stortinget med. »

       Komiteen viser til at kommunalministeren har igangsatt et utredningsarbeid for å kartlegge de økonomiske konsekvensene av en likestilling av tredelt turnus med helkontinuerlig skiftarbeid og at Regjeringen etter en høringsrunde eventuelt kommer tilbake til forslag til Stortinget. På denne bakgrunn vil komiteen anbefale at forslaget i Dok.nr.8:06 (1997-1998) vedlegges protokollen.

       Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet vil fortsatt legge vekt på at dette er en sak som det er opp til partene i arbeidslivet å bli enige om gjennom tariffoppgjørene.

       Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti og Senterpartiet viser til at det var Kristelig Folkeparti og Senterpartiet som høsten 1996 første gang fremmet forslag om å likestille arbeidstiden mellom tredelt skift og helkontinuerlig turnus. Disse medlemmer viser til at kommunalministeren i sitt svar til kommunalkomiteen har meddelt at saken er under utredning av Regjeringen. Disse medlemmer finner det derfor riktig å avvente denne utredningen.

       Komiteens medlemmer fra Høyre vil vise til Høyres merknader om spørsmålet i Innst.S.nr.133 (1996-1997). Disse medlemmer vil understreke at det ikke har skjedd noen endringer i situasjonen bl.a. når det gjelder den store mangelen på helsepersonell. Disse medlemmer ser derfor ikke at noen av Høyres innvendinger mot forslaget om å likestille tredelt turnus med helkontinuerlig skift er endret. Disse medlemmer mener fortsatt det vil gå ut over tjenestene til eldre og syke hvis en slik likestilling blir foretatt.

       Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til svar fra Kommunal- og arbeidsdepartementet av 16. desember 1997, der Regjeringen varsler at de er i gang med arbeidet for at tredelt turnus i helsesektoren skal likestilles med helkontinuerlig skiftarbeid i industrien og at Regjeringen vil komme til Stortinget med utredningen så snart den foreligger.

       Disse medlemmer vil påpeke de endrede forutsetninger som ligger til grunn ved behandling av saken nå. Tvistesakene som er reist for å prøve om arbeidsmiljølovens bestemmelser slik de er i dag gir rom for å sidestille turnus og skift, viser at dette ikke er mulig og at lovgiver må endre lovens ordlyd.

       Disse medlemmer finner det på bakgrunn av brev fra kommunalministeren til komiteen rimelig å forvente at Regjeringen kommer tilbake til spørsmålet i løpet av 1998, og vil på denne bakgrunn avvente dette arbeidet og eventuelt komme tilbake til saken dersom Regjeringen ikke gjør det.

3. Komiteens tilråding

      Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og det som står foran og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

       Dok.nr.8:06 (1997-1998) - forslag fra stortingsrepresentantene Karin Andersen og Ågot Valle om likestilling mellom tredelt skift og helkontinuerlig turnus - vedlegges protokollen.

Oslo, i kommunalkomiteen, den 22. januar 1998.

Sylvia Brustad, Erna Solberg,
leder. ordfører og sekretær.