Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om forslag fra stortingsrepresentanten Steinar Bastesen om vurdering av lovgrunnlaget for innføringen av Kystverneplan Nordland.

Dette dokument

1. Sammendrag

      Forslagsstilleren viser i dokumentet til at Kystverneplanen for Nordland skal danne grunnlag for samtlige fylkesvise kystverneplaner som skal iverksettes i Norge.

       Videre vises det til at Regjeringen nylig har behandlet Verneplanen for Våtmarksområder i Nordland. Flere av de foreslåtte områdene ble det ikke tatt standpunkt til i denne omgang, begrunnet med behovet for en nærmere avklaring blant annet i forhold til fiskeri- og oppdrettsinteressene.

       Forslagsstilleren mener det er kryssende interesser mellom Fiskeridepartementet og Miljøverndepartementet, og viser til at Miljøverndepartementets forslag til kystverneplan forsøker å anvende naturvernloven på områder som klart reguleres av farvannsloven og saltvannsfiskeriloven.

       Følgende forslag fremmes, datert 24. februar 1998:

       « Stortinget ber Regjeringen legge fram for Stortinget en vurdering av hensiktsmessigheten med og lovgrunnlaget for innføring av omfattende vern av store områder i sjø i form av naturreservater og marine verneområder i konflikt med lov om saltvannsfiske og farvannsloven, før Kystverneplan Nordland, som den første i en lang rekke kystverneplaner, innføres. »

KOMITEENS MERKNADER

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Aud Blattmann, Gunn Karin Gjul, Gard Folkvord, Bent Hegna, Torny Pedersen og lederen Jens Stoltenberg, fra Fremskrittspartiet, Øyvind Korsberg og Øyvind Vaksdal, fra Kristelig Folkeparti, Bror Yngve Rahm og Lars Rise, fra Høyre, Jan Johnsen og Jan Tore Sanner, fra Senterpartiet, John Dale, fra Sosialistisk Venstreparti, Hallgeir H Langeland og fra Venstre, Gunnar Kvassheim, viser til at Stortinget i forbindelse med en interpellasjonsdebatt 5. mars 1998 gjorde følgende vedtak:

       « Stortinget ber Regjeringen i løpet av 1998 om å legge frem en melding om kystverneplanene. Meldingen må belyse de næringsmessige konsekvenser ved gjennomføring av planene, samt avklare om sjøarealer skal kunne inngå i kystverneplanene. Meldingen skal behandles av Stortinget før kystverneplanene stadfestes. »

2. Komiteens tilråding

     Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet, og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

       Dok.nr.8:80 (1997-1998) - forslag fra stortingsrepresentanten Steinar Bastesen om vurdering av lovgrunnlaget for innføringen av Kystverneplan Nordland - vedlegges protokollen.

Oslo, i energi- og miljøkomiteen, den 18. mars 1998.

Jens Stoltenberg, Gunnar Kvassheim, Aud Blattmann,
leder. ordfører. sekretær.