Innstilling fra utenrikskomiteen om samtykke til godkjenning av en endringsprotokoll til Konvensjonen vedrørende opprettelse av en europeisk organisasjon for utnytting av meteorologiske satellitter (EUMETSAT).

1. Sammendrag

      Regjeringen legger i proposisjonen fram en endringsprotokoll til Konvensjonen vedrørende opprettelse av en europeisk organisasjon for utnytting av meteorologiske satellitter (EUMETSAT), med anmodning om Stortingets samtykke til godkjennelse.

       Regjeringen har ansett det nødvendig å innhente Stortingets samtykke til godkjenning av endringsprotokollen, idet det er tatt inn bestemmelser som innebærer en mulighet for utvidelse av de økonomiske forpliktelser i forhold til tidligere.

       Det vises i proposisjonen til at Norge i 1984 sluttet seg til EUMETSAT-konvensjonen av 24. mai 1983, jf. St.prp. nr. 12 (1984-1985) og Innst.S.nr.67 (1984-1985). EUMETSATs 15. rådsmøte 4.-5. juni 1991 vedtok en resolusjon om anbefaling til medlemsstatene om å godkjenne en protokoll med endringer av EUMETSAT-konvensjonen (Endringsprotokollen). Norge ga sin foreløpige tilslutning til denne på det 17. Rådsmøte i november 1991. Den viktigste bakgrunnen for endringene er behovet for å videreføre det europeiske meteorologiske satellittprogrammet « Meteosat Operational Programme » (MOP), som ble avsluttet i 1995, men også å etablere nye program og samarbeid innen området.

       Det framholdes i proposisjonen at de eksisterende og planlagte EUMETSAT-programmene vil utgjøre Europas bidrag til et globalt meteorologisk satellittsystem, som igjen vil utgjøre en del av det globale meteorologiske observasjonssystemet. Det planlagte polarbanesatellittprogrammet er av spesiell interesse for Norge, både når det gjelder meteorologisk nytte og for norske rominteresser.

       Det opplyses i proposisjonen at tilslutning til endringsprotokollen ikke vil få nevneverdige administrative konsekvenser.

       Utgiftene ved norsk tilslutning er i proposisjonen anslått å øke fra NOK 31,7 mill. i 1998 til NOK 36,0 mill. i 2001. Utgiftene vil bli dekket over Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementets budsjett, kap. 283 Det Norske meteorologiske Institutt post 72 Internasjonale samarbeidsprosjekter.

2. Komiteens merknader

   Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Haakon Blankenborg, Kjell Engebretsen, Kirsti Kolle Grøndahl, Thorbjørn Jagland, Marit Nybakk og Morten Olsen, fra Fremskrittspartiet, Dag Danielsen og Andri Kvakkestad, fra Kristelig Folkeparti, Einar Steensnæs og Elsa Skarbøvik, fra Høyre, Jan Petersen og Siri Frost Sterri, fra Senterpartiet, Johan J Jakobsen, fra Sosialistisk Venstreparti, Erik Solheim og fra Venstre, Harald Hove, viser til at Stortinget i vedtak av 10. desember 1984 gav samtykke til ratifikasjon av konvensjon vedrørende opprettelse av en europeisk organisasjon for utnytting av meteorologiske satellitter (EUMETSAT). Komiteen viser videre til at bestemmelser i endringsprotokollen kan innebære mulighet for utvidelse av de økonomiske forpliktelsene i forhold til tidligere, og at Regjeringen derfor anser det nødvendig å innhente Stortingets samtykke til godkjenning av endringsprotokollen.

       Komiteen har merket seg at endringsprotokollen vil føre til en forbedret og mer fleksibel konvensjon som bl.a. kan imøtekomme behovet for nye satellittprogram uten å måtte endre selve konvensjonsteksten. Ifølge proposisjonen anslås kostnadene i 1998 til 31,8 mill. kroner basert på en bidragsandel på 1,53 % og en omregningskurs på 1 ECU = NOK 8,10. Utgiftene vil bli dekket over Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementets budsjett, kap. 283 post 72. Komiteen viser til at det i St.prp. nr. 1 (1997-1998) er lagt til grunn for bevilgningsforslaget at EPS-programmet (European Polar System) om meteorologiske satellitter i polarbane, som er av spesiell interesse for Norge, blir opprettet i 1998. Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen hadde ingen merknader til dette, jf. Innst.S.nr.12 (1997-1998).

3. Komiteens tilråding

       Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

       Stortinget gir samtykke til godkjenning av en endringsprotokoll til Konvensjonen vedrørende opprettelse av en europeisk organisasjon for utnytting av meteorologiske satellitter (EUMETSAT) i samsvar med proposisjonen.

Oslo, i utenrikskomiteen, den 18. mars 1998.

Haakon Blankenborg, Siri Frost Sterri, Einar Steensnæs,
leder. ordfører. sekretær.

4. Komiteens tilråding

       Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

       Stortinget gir samtykke til godkjenning av en endringsprotokoll til Konvensjonen vedrørende opprettelse av en europeisk organisasjon for utnytting av meteorologiske satellitter (EUMETSAT) i samsvar med proposisjonen.

Oslo, i utenrikskomiteen, den 18. mars 1998.

Haakon Blankenborg, Siri Frost Sterri, Einar Steensnæs,
leder. ordfører. sekretær.