Innstilling fra sosialkomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Vidar Kleppe, Harald Tom Nesvik og Lodve Solholm om snarlig avvikling av det laveste pensjonsgrunnlag for krigspensjon til innsatspersoner, slik at alle får samme pensjonsgrunnlag.

1. Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

       Stortinget ber Regjeringen snarest mulig avvikle det laveste pensjonsgrunnlaget for krigspensjon til innsatspersoner, slik at alle får det samme pensjonsgrunnlag.

       Forslagsstillerne redegjør innledningsvis om hvem som etter gjeldende rett omfattes av det eksisterende lovverk om krigspensjonering.

       Pensjonsgrunnlaget er et beløp som danner grunnlaget for beregningen av selve krigspensjonen, og det framholdes at det opprinnelig var en rekke pensjonsgrunnlag for krigspensjon til innsatspersoner, og at de laveste grunnlagene etter hvert er blitt avviklet, senest i 1995 slik at det nå gjenstår to grunnlag, kr 10.000 og kr 9.000. De fleste pensjonistene (3/4) har nest høyeste grunnlag med kr 179.676 i pensjon, mens 1/4 har høyeste grunnlag med kr 188.400 i pensjon. Forskjellen har tilsvarende konsekvenser for etterlattepensjon.

       Forslagsstillerne uttaler at folk flest er av den oppfatning at det er urimelig med 2 forskjellige pensjonsgrunnlag for krigsskadde innsatspersoner, og peker på at Krigsinvalideforbundet gjentatte ganger har tatt denne saken opp med de politiske myndigheter. Det vises til at det i Ot.prp. nr. 82 (1984-1985) ble uttalt:

       « Etter Regjeringens syn vil det være naturlig å fortsette en slik gradvis utvikling i retning av færre eller ett pensjonsgrunnlag for denne helt spesielle gruppe. »

       Det vises videre til at sosialkomiteen ved behandling av Ot.prp. nr. 82 (1984-1985) forutsatte at

       « det må skje en gradvis avvikling av de ulike pensjonstrinn for innsats- og overgrepsfolk. Målet må være å stå tilbake med ett pensjonsgrunnlag - det høyeste. »

2. Komiteens merknader

     Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Arnesen, Gravdahl, Hildeng, Kristoffersen, Skogholt og Øyangen, medlemmene fra Fremskrittspartiet, lederen og Nesvik, medlemmene fra Kristelig Folkeparti, Næss og Woie Duesund, medlemmene fra Høyre, Høegh og Sjøli, medlemmet fra Senterpartiet, Gløtvold, og, medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, Ballo, viser til Ot.prp. nr. 82 (1984-1985) Om lov om endringer i lov av 13. desember 1946 om krigspensjonering med tilleggslover. En samlet komité forutsatte i sin innstilling (Innst.O.nr.69 (1984-1985)) at

       « det må skje en gradvis avvikling av de ulike pensjonstrinn for innsats- og overgrepsfolk. Målet må være å stå tilbake med ett pensjonsgrunnlag - det høyeste. »

       Konsekvensen av revisjonen den gang var at mens man tidligere hadde fire ulike pensjonsgrunnlag, falt det nederste (kr 7.500) bort ved revisjonen, slik at man sto tilbake med tre pensjonsgrunnlag.

       Komiteen viser videre til Ot.prp. nr. 3 (1994-1995) og Innst.O.nr.7 (1994-1995), der en økning av laveste pensjonsgrunnlag i krigspensjoneringen ble omtalt under pkt. 3. Komiteen sluttet seg den gang til Regjeringens forslag om at laveste pensjonsgrunnlag ble økt til 9.000 kroner, slik at man etter revisjonen sto tilbake med to pensjonsgrunnlag. Dette innebærer altså at det målet sosialkomiteen skisserte i sin innstilling i 1984-85 om ett felles pensjonsgrunnlag, fortsatt ikke er oppnådd.

       Komiteen viser videre til brev fra Sosial- og helsedepartementet v/ statsråd Magnhild Meltveit Kleppa, datert 14. mars 1998. I henhold til brevet hadde Stortinget ved siste revisjon ingen anmerkninger til at 1/4 av pensjonistene hadde et noe høyere grunnlag enn de 3/4 som falt inn i den laveste gruppen. Statsråden gir et anslag for de merutgifter som vil føre til et likt grunnlag for hele gruppen, på 50 mill. kroner på årsbasis.

       Komiteen vil anmerke at daværende sosialkomité i Innst.O.nr.7 (1994-1995) uttrykte at

       « Komiteen har merket seg at krigsinvalideforbundet ved flere anledninger har anmodet om et mer likt grunnlag. Komiteen merker seg at endringen vil gi 3/4 av krigspensjonistene likt grunnlag, mens 1/4 fortsatt har et noe høyere grunnlag. »

       Komiteen har merket seg at statsråden i sitt skriftlige svar til komiteen påpeker at Regjeringen har prioritert helse og eldreomsorg som de viktigste satsingsområder, og at dette også er satsingsområder som vil komme krigspensjonistene til gode.

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, henviser til at det i brevet fra sosialministeren påpekes at det laveste grunnlaget er betydelig høyere enn høyeste pensjon i folketrygden, nær 20.000 kroner.

       Flertallet finner det uheldig å behandle en del av budsjettet særskilt uten at inndekningen er avklart.

       Flertallet fremmer følgende forslag:

       « Dok.nr.8:69 (1997-1998) - forslag fra stortingsrepresentantene Vidar Kleppe, Harald Tom Nesvik og Lodve Solholm om snarlig avvikling av det laveste pensjonsgrunnlag for krigspensjon til innsatspersoner, slik at alle får samme pensjonsgrunnlag - vedlegges protokollen. »

       Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Sosialistisk Venstreparti er av den oppfatning at tiden nå er inne til å avskaffe det laveste pensjonsgrunnlaget for krigspensjon til innsatspersoner, slik at alle får samme pensjonsgrunnlag. Disse medlemmer mener at det nå er på tide å gjennomføre intensjonen som en samlet sosialkomité skisserte i Innst.O.nr.69 (1984-1985), der man ønsket på sikt å stå tilbake med bare det høyeste pensjonsgrunnlaget. Disse medlemmer er av den oppfatning at det nå må handles i denne saken siden dette er en stadig minkende gruppe mennesker. Disse medlemmer er av den oppfatning at det nå må bli slutt på at det blir gitt en del fagre signaler om at en ønsker et likt pensjonsgrunnlag for denne gruppen pensjonister, men stadig unnlater å gjennomføre det man signaliserer at man vil gjøre.

       Disse medlemmer vil på bakgrunn av dette fremme følgende forslag som er gjengitt i dokumentet:

       « Stortinget ber Regjeringen snarest mulig avvikle det laveste pensjonsgrunnlaget for krigspensjon til innsatspersoner, slik at alle får det samme pensjonsgrunnlag. »

3. Forslag fra mindretall

Forslag fra Fremskrittspartiet, Høyre og Sosialistisk Venstreparti:

       Stortinget ber Regjeringen snarest mulig avvikle det laveste pensjonsgrunnlaget for krigspensjon til innsatspersoner, slik at alle får det samme pensjonsgrunnlag.

4. Komiteens tilråding

     Komiteen viser til dokumentet og det som står foran, og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

       Dok.nr.8:69 (1997-1998) - forslag fra stortingsrepresentantene Vidar Kleppe, Harald Tom Nesvik og Lodve Solholm om snarlig avvikling av det laveste pensjonsgrunnlag for krigspensjon til innsatspersoner, slik at alle får samme pensjonsgrunnlag - vedlegges protokollen.

Oslo, i sosialkomiteen, den 31. mars 1998.

John I Alvheim, Olav Gunnar Ballo, Are Næss,
leder. ordfører. sekretær.