4. Sametinget

4.1 Sammendrag

       Sametingets oppgaver er todelte, idet det fungerer som samepolitisk organ og som forvaltningsorgan. Som samepolitisk organ arbeidet tinget med alle saker som etter tingets oppfatning særlig berører den samiske befolkning. Som forvaltningsorgan tildeler tinget midler til ulike samiske nærings-, kultur- og språkformål.

       Sametinget består av 39 valgte representanter fra 13 valgkretser. Sametinget møtes 4 ganger årlig. Sametingsrådet leder tingets politiske arbeid. De forvaltningsmessige oppgaver Sametinget har fått delegert, ivaretas i hovedsak av tingets underliggende råd: Samisk kulturminneråd, Samisk kulturråd, Samisk næringsråd og samisk språkråd. Det er under vurdering å overføre Samisk utdanningsråd og tilskudd til samiske barnehager til Sametinget med virkning fra 1999. Sametinget har som målsetting å utvide sin saksbehandlerkapasitet til også å gjelde fiskeri- og reindriftsfaglig kompetanse.

4.2 Komiteens merknader

       Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, konstaterer at Sametingets oppgave er todelt, idet det fungerer som samepolitisk organ og som forvaltningsorgan. Flertallet har videre merket seg at det ikke har skjedd endringer i Sametingets interne organisering siden Regjeringen fremmet sin forrige melding, St.meld. nr. 52 (1992-1993).

       Flertallet er kjent med at deltakelsen ved valg i de 13 valgkretser, dels pga antall innskrevne i manntallet, dels pga. valgdeltakelse, fører til at antall stemmer bak de 3 representanter fra hver valgkrets varierer betydelig.

       Flertallet er bekymret for at det på sikt kan skape problemer for Sametingets legitimitet som representativt organ.

       Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener Sametinget bør nedlegges. Disse medlemmer vil ikke innrømme noen grupper i det norske samfunn en spesiell demokratisk særstilling som ensidig er ment å fremme denne gruppes egne interesser. Standpunktet er således av ren prinsipiell karakter og ikke rettet mot den samiske folkegruppe spesielt.

       Disse medlemmer fremmer derfor forslag om å nedlegge Sametinget.

       « Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om å nedlegge Sametinget. »

       Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til sine merknader under kap. 5.2.