4. Riksrevisjonens bemerkninger

       Riksrevisjonen er enig med departementet i at det kan være vanskelig i en del tilfeller å avgjøre om det er gitt uriktige eller ufullstendige opplysninger, eller om unnskyldelige forhold foreligger.

       Riksrevisjonen mener at det må legges til grunn at undersøkelsen er gjennomført såpass lenge etter iverksettelsen av Skattereformen, og at skattyterne burde tilegnet seg aktuelle skatteregler i nødvendig grad.

       Riksrevisjonen vil bemerke at de resultatene som framgår av rapporten, kan indikere at det kan være problematisk å anvende sanksjonssystemet overfor næringsdrivende. Dette kan skyldes regelverket eller at kontrollinnsatsen både kvantitativt og kvalitativt ikke har vært slik Stortinget har forutsatt i tilknytning til omstillingen i ligningsetaten, jf. St.prp. nr. 88 (1990-1991).

       Det vurderes som positivt at Finansdepartementet har anmodet Skattedirektoratet om å foreta en gjennomgang av ligningsforvaltningens organisering, og at man i den forbindelse vil vurdere tiltak som kan redusere ulik praktisering i kommunene. I forbindelse med gjennomgangen av ligningsforvaltningens organisering bør det etter Riksrevisjonens syn også vurderes tiltak for å styrke skatteetatens egenkontroll.

       Riksrevisjonen vil peke på at etter dagens skattesystem er korrekt ligning i stor utstrekning avhengig av at skattyterne gir riktige og fullstendige oppgaver over sine inntekter, utgifter og formuesforhold. Det er derfor viktig at sanksjonssystemet til enhver tid fungerer effektivt. Etter Riksrevisjonens oppfatning gjenstår det å gjennomføre forbedringstiltak før regelverket om tilleggsskatt fullt ut praktiseres etter lovgivers intensjoner, og på en slik måte at forskjellsbehandling av skattytere i størst mulig grad unngås.

       I St.meld. nr. 35 (1986-1987) Om reformer i personbeskatningen er det uttalt at departementet vil følge bruken av tilleggsskatt nøye og i tilfelle fremme forslag om ytterligere forsterkning av denne sanksjonsformen. Med utgangspunkt i dette har Riksrevisjonen ved oversendelse av rapporten bedt departementet opplyse hvordan bruken av tilleggsskatt er fulgt opp. Riksrevisjonen kan ikke se at departementet har kommentert dette punktet i besvarelsen.