Innstilling fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Gunnar Halvorsen, Liv Marit Moland, Gunnar Breimo og Sigvald Oppebøen Hansen om å avhende eiendommen Landeskogen i Bygland kommune vederlagsfritt.

1. Sammendrag

       Eiendommen Landeskogen er et gammelt sanatorium oppført i perioden 1912-1917 beliggende ved Byglandsfjord i Setesdal. Stortinget har samtykket i at Administrasjonsdepartementet kunne selge eiendommen, eventuelt forhandle med Bygland kommune om overdragelse til takst. Forhandlinger om overdragelse av eiendommen til takst har ikke lykkes, det har heller ikke vært andre interesserte.

       Lokale krefter etablerte et eget interimstyre for Landeskogen og har utarbeidet en rapport hvor det foreslås at det blir etablert et senter for helse, opptrening, opplæring og kultur på Landeskogen. Nasjonalforeningen for Folkehelsen og Bygland kommune har med bakgrunn i dette arbeidet meldt sin interesse for å overta eiendommen vederlagsfritt til bruk for nevnte formål.

       Administrasjonsdepartementet ba om Stortingets samtykke i St.prp. nr. 1 (1996-1997) til å avhende eiendommen vederlagsfritt for bruk til de formål som er nevnt over. Slikt samtykke ble gitt.

       Denne fullmakten ble av Arbeids- og administrasjonsdepartementet tolket til kun å gjelde for 1997, slik at fullmakten ikke er videreført til også å gjelde for 1998.

       På denne bakgrunn fremmes følgende forslag:

       « Stortinget gir Regjeringen fullmakt til å forhandle videre med Bygland kommune om å avhende eiendommen Landeskogen vederlagsfritt for bruk til de formål som nevnt over. »

2. Komiteens merknader

      Komiteen oversendte dokumentforslaget til departementet til uttalelse. I sitt svar til komiteen datert 24. april 1998 opplyser statsråden at det nå er inngått en avtale med Bygland kommune om overdragelse av Landeskogen, og at saken vil bli fremmet i forslag til revidert budsjett. Brevet er tatt inn som vedlegg.

3. Komiteens tilråding

       Komiteen har ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

       Dok.nr.8:86 (1997-1998) - forslag fra stortingsrepresentantene Gunnar Halvorsen, Liv Marit Moland, Gunnar Breimo og Sigvald Oppebøen Hansen om å avhende eiendommen Landeskogen i Bygland kommune vederlagsfritt - vedlegges protokollen.

Oslo, i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, den 19. mai 1998.

Ågot Valle, Per Roar Bredvold, Grethe G Fossum,
fung. leder. ordfører. sekretær.

Vedlegg

Brev fra Arbeids- og administrasjonsdepartementet ved statsråden, til familie, kultur- og administrasjonskomiteen datert 24. april 1998.

Vedrørende Dok.nr.8:86 (1997-1998) om å avhende eiendommen i Landeskogen i Bygland kommune vederlagsfritt

       Jeg viser til brev av 20. april 1998 fra Familie, kultur- og administrasjonskomiteen vedrørende ovennevnte forslag.

       Stortinget ga ved behandlingen av St.prp. nr. 1 (1996-1997) samtykke til at det daværende Administrasjonsdepartementet kunne overdra eiendommen Landeskogen i Bygland kommune vederlagsfritt til kommunen, jf. romertallsvedtak VIII, pkt. 9 og omtale på sidene 126-127 i proposisjonen. Det ble i 1997 imidlertid ikke oppnådd en avtale om overdragelse av eiendommen til Bygland kommune, og fullmakten ble ikke videreført til St.prp. nr. 1 (1997-1998). Statsbygg har imidlertid nå forhandlet fram en avtale med Bygland kommune om overdragelse av eiendommen for 0,5 mill. kroner. Eiendommen er sist taksert til 3,25 mill. kroner inkl. to bolighus. Taksten er datert 12. mars 1998. Med bakgrunn i at det har vist seg svært vanskelig å selge eiendommen i det ordinære markedet, mener Arbeids- og administrasjonsdepartementet at det er formålstjenlig at kommunen overtar eiendommen iht. den fremforhandlede avtalen. I den avtalen som nå er forhandlet frem, forutsettes det at en eventuell gevinst ved et videresal skal tilfalle staten v/Statsbygg innenfor en periode på 10 år.

       Arbeids- og administrasjonsdepartementet planlegger på denne bakgrunn å legge saken fram for Stortinget i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 1998.