2. Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Bjarne Håkon Hanssen, Einar Johansen, Kjell Opseth, Torstein Rudihagen, Oddbjørg Ausdal Starrfelt og Rita Tveiten, fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm og Terje Knudsen, fra Kristelig Folkeparti, Modulf Aukan og Anita Apelthun Sæle, fra Høyre, Ansgar Gabrielsen og Ivar Kristiansen, fra Senterpartiet, lederen Odd Roger Enoksen, og fra Venstre, Leif Helge Kongshaug, viser til meldingen om Sjøfartsdirektoratets virksomhet i 1996 og 1997.

Internasjonalt samarbeid

       Komiteen har merket seg at Sjøfartsdirektoratet har som mål å være pådriver i det internasjonale sjøsikkerhetsarbeidet. Med den posisjon Norge har hatt og fortsatt har i internasjonal skipsfart, mener komiteen at Sjøfartsdirektoratet fortsatt bør være pådriver for internasjonalt sikkerhets- og miljøsamarbeid til sjøs.

Kontrollvirksomheten

       Komiteen har merket seg at Sjøfartsdirektoratets uanmeldte tilsyn på NIS-skip viser et markert fallende antall registrerte mangler og at dette gjelder mindre alvorlige forhold. Komiteen har også merket seg en tilsvarende positiv utvikling når det gjelder inspeksjoner av norske skip i det europeiske havnestatskontrollområdet. Komiteen har også merket seg at det er avdekket flere alvorlige feil og mangler i forbindelse med uanmeldte tilsyn av norske fiskefartøyer.

Administrative forhold

       Komiteen har merket seg at Sjøfartsdirektoratet - som fra 1. januar 1997 er underlagt Nærings- og handelsdepartementet - de senere årene er blitt tilført flere nye arbeidsområder og oppgaver. Komiteen har videre merket seg at en ekstern gjennomgang av Sjøfartsdirektoratets virksomhet konkluderer med at det fortsatt er mulig å effektivisere tilsynsfunksjonen innenfor dagens budsjettrammer.

       Komiteen har merket seg at Riksrevisjonen har avdekket flere mangelfulle forhold i forbindelse med gjennomgang av Sjøfartsdirektoratets bevilgningsregnskap for 1997. Komiteen viser også til Innst.S.nr.82 (1997-1998) hvor Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité påtaler mangelfulle rutiner ved innkreving av gebyr for skipskontrolltjenester. Komiteen merker seg at departementet har tatt opp disse forholdene med Sjøfartsdirektoratet med pålegg om forbedring av direktoratets økonomiforvaltning og regnskapsføring.

       Komiteen har merket seg at Nærings- og handelsdepartementet vurderer nåværende praksis hvor det annet hvert år fremmes en egen stortingsmelding om Sjøfartsdirektoratets virksomhet. Komiteen har ingen merknader til at Nærings- og handelsdepartementet heretter oversender årsberetningen om Sjøfartsdirektoratet som utrykte vedlegg til St.prp. nr. 1.