5. Forslag fra mindretall

Forslag fra Arbeiderpartiet:

Forslag 1

       Kompensasjonen til de 10 enkeltkommunene som taper på å gjøre selskapsskatten statlig, synliggjøres ved at isolert sett omlag halvparten av tapet på bortfall av etterskuddsordningen opprettes som en ekstraordinær skjønnspott til kompensasjon for disse kommunene.

Forslag fra Fremskrittspartiet, Høyre og Sosialistisk Venstreparti:

Forslag 2

       Stortinget gir Kommunal- og regionaldepartementet fullmakt til å fordele etter skjønn 3.171.000.000 kroner for 1999. Midlene foreslås bevilget over kap. 571 Rammetilskudd til kommunene og kap. 572 Rammetilskudd til fylkeskommunene.

Forslag fra Fremskrittspartiet og Høyre:

Forslag 3

       Stortinget ber Regjeringen foreta en prinsipiell gjennomgang av hvordan virkningene på overføringene til en kommune skal være av at den på eget grunnlag reduserer den kommunale skattøren.

Forslag 4

       Stortinget ber Regjeringen legge frem for Stortinget hvordan tapskompensasjonen skal avvikles eller omlegges etter år 2001, slik at Stortingets vedtak om nytt inntektssystem faktisk kan gjennomføres fra år 2002. Det forutsettes at dette senest tas opp i kommuneøkonomiproposisjonen for år 2000.

Forslag fra Høyre og Sosialistisk Venstreparti:

Forslag 5

       Stortinget ber Regjeringen utvide mandatet for det nedsatte valglovutvalget slik at de får i oppdrag å utrede detaljene i en reform hvor kommunene får frihet til å fastsette sin egen valgdag innen gitte rammer. Det forutsettes at utredningen innebærer et lovforslag som gjør at en slik reform kan iverksettes fra kommunevalget i år 2003.

Forslag fra Fremskrittspartiet:

Forslag 6

       Stortinget ber Regjeringen oppheve Nord-Norgetilskuddet.

Forslag 7

       Stortinget ber Regjeringen om at kompensasjoner for merutgifter knyttet til språkdelingsklasser ytes som særskilt kompensasjon utenfor inntektssystemet.

Forslag 8

       Stortinget ber Regjeringen sørge for at kompensasjonsgraden reduseres fra 90 % til 80 %.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti:

Forslag 9

       Det innføres et permanent hovedstadstilskudd til Oslo på linje med Nord-Norgetilskuddet. Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 1999 legge fram forslag til kriterier og bevilgning.

Forslag 10

       Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 1999 utrede og legge fram forslag om en statlig toppfinansiering for særlig ressurskrevende brukere av kommunale omsorgstjenester, slik at kommunene har et øvre tak for sine utgifter.

Forslag 11

       Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 1999 legge fram forslag til endringer i kraftverksbeskatningen som reduserer statens og øker kommunenes og særlig fylkeskommunenes andel av resterende kraftverksbeskatning.