23. Oppfølging av budsjettreformutvalget si innstilling: samanslåing av kapittel og postar

23.1 Samandrag

       Regjeringen vil med virkning fra 1. januar 1999 foreslå sammenslåing av en del kapitler og poster på statsbudsjettet. Bakgrunnen for sammenslåingene er Stortingets behandling av budsjettreformutvalgets innstilling, jf. Innst.S.nr.243 (1996-1997), som inneholdt flere forslag for å forenkle og effektivisere budsjettprosessen.

       Innstillingen fra budsjettreformutvalget, og senere innstillingen fra Stortingets presidentskap, inneholdt en rekke forslag til endringer, både av Stortingets budsjettprosess og av selve budsjettets inndeling i kapitler og poster, som ble vedtatt av Stortinget. For 1998-budsjettet ble deler av innstillingen fulgt opp ved at postene 1 og 11 ble slått sammen til ny post 1, og 45 og 46 ble slått sammen til ny post 45. I tillegg ble systemet med stillingshjemler opphevet.

       I innstillingen fra Stortingets presidentskap ble Regjeringen i tillegg bedt om å vurdere, og eventuelt « følge opp overfor Stortinget », budsjettreformutvalgets forslag om at « Regjeringen legger fram forslag om en systematisk sammenslåing av kapitler i en særskilt proposisjon uavhengig av årets budsjettproposisjon ». I tillegg ble det bedt om at « ... en sammenslåing av tilskuddsposter vurderes samtidig med en sammenslåing av kapitler ».

       Gjennom denne proposisjonen har Regjeringen valgt å følge opp budsjettreformutvalgets forslag overfor Stortinget ved å orientere om forslagene til sammenslåinger som planlegges iverksatt i St.prp. nr. 1 (1998-1999). Dermed er det ikke lagt opp til å fremme en egen proposisjon om sammenslåingene.

       Budsjettreformutvalgets formuleringer er utgangspunktet for Regjeringens vurderinger av de enkelte endringene:

       « I stor utstrekning vil arbeidet bestå i en skjønnsmessig vurdering av om flere kapitler gjelder samme eller forskjellige « formål ». Det bør legges vekt på å få en oppdeling som tilfredsstiller Stortingets behov for å markere hva som utfra en konstitusjonell og politisk vurdering anses for å være forskjellige formål. »

       Når det gjelder sammenslåingen av tilskuddsposter formulerte utvalget følgende:

       « Det må antas at en storstilt sammenslåing av tilskuddsposter vil reise konstitusjonelle og politiske spørsmål i større utstrekning enn sammenslåing av poster for statens drifts- og investeringsutgifter. Likevel vil man nok også på dette området kunne slå sammen poster som er opprettet bare for å ivareta administrative hensyn. »

       Arbeidet med oppfølging av budsjettreformutvalget som omtales i denne proposisjonen bør ses uavhengig av endringer i kapitler og poster som følger av eventuelle funksjonsendringer mellom departementene eller andre endringer som følger av den ordinære budsjettbehandlingen. Forslagene til endringer i kapitler og poster er motivert ut fra premissene som lå i budsjettreformutvalgets innstilling.

       I tråd med disse premissene inneholder dette kapitlet Regjeringens planlagte endringer i kapitler og poster. Det legges opp til at endringene i kapitler og poster gjøres gjeldende fra 1. januar 1999 og innarbeides således i forslag til St.prp. nr. 1 (1998-1999) Statsbudsjettet for 1999.

23.2 Merknader frå komiteen

       Komiteen sluttar seg til framlegga i proposisjonen til samanslåing av kapittel og postar i statsbudsjettet, jf. avsnitt 4.2 i proposisjonen.