Sammendrag

Stortingsrepresentantene Øystein Hedstrøm, Jørn L. Stang, Vidar Kleppe og Ulf Erik Knudsen har den 5. oktober 1998 fremsatt følgende forslag:

«Stortinget ber Regjeringen avvikle systemet med kirkeasyl slik at politiet gis adgang til å pågripe personer uavhengig av bakgrunn, lovbrudd og hvilken bygning de oppholder seg i.»

I begrunnelsen for forslaget fremgår det bl.a. at forslagsstillerne mener Regjeringens liberalisering av asyl- og flyktningepolitikken kan bidra til en ny bølge av kirkeasylanter. Første halvår 1998 har et stort antall asylsøkere ankommet, med serbiske kroater fra øst-Slavonia i Kroatia som den største gruppen. Pr. 25. juli 1998 satt 65 personer fra sju land i kirkeasyl.

Forslagsstillerne fremholder at kirkeasyl er en ulovlig inngripen som hindrer iverksettelse av lovlig fattede vedtak. En grunn til at kirken likevel kan praktisere kirkeasyl er myndighetenes beslutning om å ikke gripe inn i kirkerommet med makt.

Meningsmålinger kan tyde på at det er et flertall i befolkningen som ønsker å avvikle kirkeasylordningen. Forslagsstillerne viser til at mange mennesker opplever kirkeasyl som et problem. Flere menigheter er imot det, og fra politisk hold har man advart kirkene mot å gi noen kirkeasyl. Forslagsstillerne mener dette problemet nå må løses, og peker på at Regjeringen kan la politiet gå inn i kirkene og hente ut de menneskene som oppholder seg der.

Det er grunnlag for å si at det å gå i kirkeasyl har gitt gode resultater for de fleste asylantene. I media er det angitt at 90 pst. av de personer som har gått i kirkeasyl siden 1993 har fått oppholdstillatelse.

Forslagsstillerne mener Justisdepartementets praksis medfører en uakseptabel forskjellsbehandling fra statens side, og at det er på tide for den verdslige makt å ta et oppgjør med kirkeasylsystemet gjennom å avvikle ordningen.