Innstilling fra utenrikskomiteen om samtykke til at Norge deltar i den 5. kapitaløkning i Den afrikanske utviklingsbank.

Dette dokument

Til Stortinget.

Sammendrag

Det vises i proposisjonen til at den foreslåtte femte kapitaløkningen i Den afrikanske utviklingsbank (AfDB) vil være et viktig signal til kapitalmarkedet om medlemslandenes styrkede oppslutning om AfDB. Dette vil kunne bidra til å sikre banken høyeste kredittverdighetsvurdering, og derved dens muligheter for fortsatt å kunne tilby låntagerlandene gunstige betingelser.

Det opplyses at Afrikabanken i løpet av de siste tre årene har vært gjennom en omfattende reformprosess. Den kom som et resultat av press fra ikke-regionale medlemsland og bygget på en generell misnøye med driften av banken og uenighet mellom regionale og ikke-regionale land om viktige elementer i utlånspolitikken. Kapitaløkningen må sees i sammenheng med reformprosessen, da den innebærer en forbedret balanse mellom de regionale og ikke-regionale medlemslandene, både når det gjelder kapitalstruktur og beslutningsinnflytelse.

Det opplyses videre at avtalen om AfDBs femte kapitaløkning inneholder følgende hovedelementer: En kapitaløkning på 35 pst. En ikke-regional andel av bankens aksjekapital på 40 pst. Hovedregelen for et kvalifisert flertall i styrevedtak fastsettes til 66 2/3 pst., men med mulighet for et medlemsland å kreve 70 pst. kvalifisert flertall i styrevedtak av betydelig interesse. Dette betyr i praksis at en (eventuelt to) ikke-regionale medlemmer av bankens styre må støtte et forslag for at det kan vedtas.

Totalt beløper kapitaløkningen seg til om lag 52 mrd. kroner, hvorav 3 mrd. kroner skal innbetales over åtte år. Kostnadene for Norge ved å delta i kapitaløkningen utgjør om lag 54 mill. kroner , som skal innbetales over åtte år. I tillegg øker Norges garantikapital i banken fra 1,1 mrd. kroner til om lag 2 mrd. kroner.

I statsbudsjettet for 1999 foreslås det bevilget 7 mill. kroner til første innbetaling under kap. 163 post 70.20 Innskudd i Den afrikanske utviklingsbank og fond. Resten av Norges bidrag til kapitaløkningen vil bli innbetalt over innbetalingsperioden og fremlegges fortløpende for Stortinget innenfor rammen av bistandsbudsjettet.

Komiteens merknader og tilråding

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, har ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

  • 1. Stortinget gir samtykke til at Norge deltar i den femte kapitaløkningen i Den afrikanske utviklingsbank med i alt UA 98 010 000 - hvorav 6 pst., tilsvarende UA 5 880 000 (kr 53 909 369 ved valutakurs 1 USD = 7,60 kroner), skal innbetales.

  • 2. Stortinget gir samtykke til at den samlede norske garantikapitalen i Den afrikanske utviklingsbank økes med UA 92 130 000 fra UA 135 940 000 til UA 228 070 000.

Oslo, i utenrikskomiteen, den 9. desember 1998.

Haakon Blankenborg,

Siri Frost Sterri,

Einar Steensnæs,

leder.

ordfører.

sekretær.