Innstilling fra samferdselskomiteen om samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 91/98 av 25. september 1998 om endring av vedlegg XI i EØS-avtalen om telekommunikasjonstjenester.

Til Stortinget.

Sammendrag

Ved EØS-komiteens beslutning nr. 91/98 av 25. september ble europaparlaments- og rådsdirektiv 97/67/EF om felles regler for utvikling av et indre marked for posttjenester i Fellesskapet og forbedring av disse tjenestenes kvalitet, tatt inn i EØS-avtalen. Regelverket vil gå inn i EØS-avtalen vedlegg XI om telekommunikasjonstjenester.

Det har særlig vært uenighet om graden av liberalisering av det indre marked for posttjenester, og resultatet ble at det vedtatte direktivet ikke medfører en omfattende liberalisering av postmarkedet.

Formålet med direktivet er å skape felles ramme-betingelser for alle postoperatører i det indre marked og sikre allmennheten landsdekkende tilbud av grunnleggende posttjenester av god kvalitet og til rimelige priser. Det antas at dette best kan oppnås gjennom å gradvis åpne for mer konkurranse.

Det fastsettes bl.a. krav om at landene må sikre en universell posttjeneste.

Videre inneholder direktivet en videre tidsplan for nærmere utredninger og eventuelle beslutninger om en ytterligere gradvis liberalisering av postmarkedet. bestemmelser for hvordan de enkelte lands posttakster skal fastsettes, om regnskapsprinsipper som skal legges til grunn for at enerettsvirksomhetene ikke skal foreta kryssubsidiering av konkurranseutsatte tjenester, og om harmonisering av kvalitetsstandarder og tekniske standarder for posttjenester.

Forholdet til norsk rett

Beslutningen i EØS-komiteen ble fattet med forbehold om Stortingets godkjennelse, da gjennomføringen av beslutningen i norsk rett nødvendiggjør lovendring, jf. Grunnloven § 26 og EØS-avtalens artikkel 103.

Norsk lovgivning er i hovedsak i overensstemmelse med direktivet, men det er nødvendig med enkelte endringer.

Direktivet fastsetter for det første at brev som inneholder bøker, kataloger, aviser og tidsskrifter ikke skal gå inn under eneretten. Postloven har ikke denne avgrensning av begrepet. Videre inneholder direktivet en øvre vektgrense på 20 kg for universelle posttjenester. Postloven har en øvre vektgrense på 25 kg for landsdekkende postsendinger.

Direktivet har også en vektgrense for brevpost i universelle posttjenester på 2 kg. Postloven har i dag ingen vektgrense for formidling av brevpost.

Forslag til gjennomføring av beslutningen i norsk rett er forelagt Stortinget i en egen odelstingsproposisjon fra Samferdselsdepartementet om endringer i post-loven, jf. Ot.prp. nr. 18 (1998-99) Om lov om endringer i postloven.

Administrative og økonomiske konsekvenser

De nødvendige endringer som følger av EØS-komiteens beslutning ventes i liten grad å medføre økonomiske eller administrative konsekvenser i Norge.

Konklusjoner

Samferdselsdepartementet finner at direktivet tjener de norske interessene på en tilfredsstillende måte og tilrår at EØS-komiteens beslutning om å ta direktivet inn i EØS-avtalen godkjennes. Utenriksdepartementet slutter seg til dette.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigrun Eng, Eirin Faldet, Sverre Myrli, Gunn Olsen, Ola Røtvei og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, fra Fremskrittspartiet, Thore Aksel Nistad og Christopher Stensaker, fra Kristelig Folkeparti, Rigmor Kofoed-Larsen og Jan Sahl, fra Høyre, Ellen Gjerpe Hansen og lederen Oddvard Nilsen, fra Senterpartiet, Jorunn Ringstad, fra Sosialistisk Venstreparti, Inge Myrvoll, og fra Venstre, May Britt Vihovde, har merket seg at den vedtatte direktivteksten er betydelig endret i forhold til Kommisjonens første utkast, og at det har særlig vært uenighet om graden av liberaliseringen av det indre marked for posttjenester. Komiteen tar således til etterretning at resultatet er at det vedtatte direktivet ikke medfører en omfattende liberalisering av postmarkedet.

Komiteen kommer nærmere inn på gjennomføringen av beslutningen i norsk rett i sin innstilling til Ot.prp. nr. 18 (1998-99) Om lov om endringer i post-loven.

Komiteen slutter seg med dette til forslaget om å samtykke til godkjenning av at direktivet tas inn i EØS-avtalen.

Uttalelse fra utenrikskomiteen

Komiteens utkast til innstilling har vært forelagt utenrikskomiteen som i brev av 17. februar 1999 uttaler:

«Det vises til samferdselskomiteens brev av 16. februar 1999 om ovennevnte sak.

Utenrikskomiteen har ingen merknader til samferdselskomiteens enstemmige utkast til innstilling.»

Komiteens tilråding

Komiteen har ellers ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget samtykker i godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 91/98 av 25. september 1998 om endring av EØS-avtalens vedlegg XI om felles regler for utviklingen av et indre marked for posttjenester i Fellesskapet og forbedring av tjenestenes kvalitet.

Oslo, i samferdselskomiteen, den 18. februar 1999.

Oddvard Nilsen,

Gunn Olsen,