5.1 Økonomiforvaltningen ved Rikshospitalet

I antegnelsen til statsregnskapet for 1996 påpekte Riksrevisjonen en rekke svakheter ved økonomiforvaltningen ved Rikshospitalet, jf. Dokument nr. 1 (1997-98), Innst. S. nr. 89 (1997-98) og Stortingets behandling. De påpekte forholdene var av en slik karakter at Rikshospitalets regnskaper for 1996 ikke kunne godkjennes.

Departementet redegjør i sitt svarbrev til Riksrevisjonen av 11.august 1998:

  • 1. Rikshospitalet arbeider med rutiner og tiltak for å redusere restansene.

  • 2. I løpet av høsten 1998 vil departementet se nærmere på økonomirutinene ved Rikshospitalet, spesielt fakturerings- og purrerutinene og vil på denne bakgrunn vurdere om Rikshospitalet skal få tilbake fullmakten til å avskrive uerholdelige fordringer. Søknad om avskrivning vil bli fremmet for Stortinget høsten 1998.

  • 3. Rikshospitalet har hatt betydelige beløp utestående og forutsetter opprydding av gjenstående eldre beløp til og med 1996 innen 1. oktober 1998.

  • 4. Departementet vil følge opp at Rikshospitalet foretar avstemming mellom kontantprinsippet og regnskapsprinsippet i samsvar med Økonomireglementets bestemmelser. Bankkonti avstemmes nå ved utgangen av hver måned, og innbetalinger registreres/bokføres så snart de er identifisert.

  • 5. Økonomifunksjonen ved Rikshospitalet ble styrket i 1997 som følge av mangelfull budsjettmessig styring og oversikt i 1996. Regnskapet for 1997 ble avlagt i balanse. Departementet forventer ytterligere effekt i 1998 av de tiltakene som er iverksatt for å styrke økonomifunksjonen.

Riksrevisjonen har merket seg de tiltakene som er iverksatt, og vil følge opp de påpekte forholdene i den løpende revisjonen. Saken anses avsluttet.

5.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til at i antegnelsene til statsregnskap for 1996 påpekte Riksrevisjonen en rekke svakheter ved økonomiforvaltningen ved Rikshospitalet.

Komiteen har merket seg de tiltakene departementet har iverksatt og at Riksrevisjonen vil følge opp de påpekte forholdene i løpende revisjon.

Komiteen er enig med Riksrevisjonen at saken anses "avsluttet".