Vedlegg 4: Brev fra Nærings- og handelsdepartementet v/statsråden til kontroll- og konstitusjonskomiteen, datert 10.februar 1999.

Riksrevisjonens kontroll med statsrådens forvaltning av statens interesser i selskaper for 1997 - Arcus AS

Det vises til Kontroll- og konstitusjonskomiteens brev av 12.januar 1999 der det bes om forskjellig informasjon knyttet til Arcus AS og EFTAs overvåkningsorgans (ESA) behandling av verdsettelsen av Arcus-gruppen. Det vises også til departementets foreløpige svar av 18.januar 1999.

Nærings- og handelsdepartementet kan opplyse at departementet, etter at Stortingets EØS-utvalg ble informert, har bestemt at ESAs vedtak av 3.desember 1998 ikke skal bringes inn for EFTA-domstolen. Vedlagt følger kopi av departementets svarbrev av 3.februar 1999 til ESA samt pressemelding av 3.februar 1999. Her er det også redegjort for de tiltak som følger av ESAs vedtak.

Ved behandlingen av statsbudsjettet for 1999 sluttet Stortinget seg til departementets forslag om et aksjeutbytte fra Arcus AS på 200 mill. kroner, jf. Stortingets vedtak av 30.november 1998 og Budsjett Innst. S. Nr 1 Tillegg nr 1 for 1998-99. ESAs krav om tilbakeføring av om lag 170 mill. kroner vil være dekket gjennom vedtaket om utbytte på 200 mill. kroner. ESA har gjennom sitt vedtak godkjent selskapets disponering av omstillingsmidler. ESAs krav om en oppskrivning av balansen på 264 mill. kroner forventes å kunne gjennomføres i 1999 på en måte som tilfredsstiller ESAs krav.

I forbindelse med utarbeidelsen av åpningsbalansen for Arcus-gruppen ble det foretatt en avsetning på 226 mill. kroner til dekning av forpliktelser og omstilling, basert på estimater fra A/S Vinmonopolets forretningsplan, jf. også St.prp. nr. 11 for 1995-96.

Arcus AS har ved utgangen av 1998 anvendt totalt 126 mill. kroner av den opprinnelige avsetning på 226 mill. kroner. Selskapet har tilbakeført netto 100 mill. kroner som er tillagt selskapets egenkapital. Selskapet har opplyst at inntektsføringen for 1997 på 38 mill. kroner var for høy. For å fullføre påbegynt restrukturering (nedbemanning på ca 220 årsverk) vil det etter det selskapet nå opplyser bli nødvendig å avsette ytterligere 20-30 mill. kroner for regnskapsåret 1998. Dette må tilbakeføres fra tidligere inntektsførte omstillingsmidler.

Departementet vil fremholde at kontrollen med at bruken av avsetninger til omstilling skjer i samsvar med forutsetningene, i første rekke ligger hos selskapet og dets revisor. Bokførte transaksjoner der omstillingsmidler er brukt må avstemmes i forhold til de gitte forutsetninger. Ubrukte omstillingsmidler blir tilbakeført og tillagt egenkapitalen som forutsatt. Det redegjøres for disse forhold i selskapets årsoppgjør og departementet som aksjeeier tar stilling til dem i samband med at generalforsamlingen godkjenner årsregnskapet.

Det vil deretter bli et vurderingsspørsmål for eier om eventuelt hele eller deler av denne kapitalen skal trekkes ut av selskapet. Som eneaksjonær har staten som nevnt besluttet å ta ut 200 mill. kroner som et ekstraordinært utbytte for 1999.