Vedlegg 6: Pressemelding fra Nærings- og handelsdepartementet, datert 3.februar 1999.

Regjeringen bringer ikke ESAs vedtak i Arcus-saken inn for EFTA-domstolen

Regjeringen har bestemt at avgjørelsen fra EFTAs overvåkingsorgan (ESA) om ulovlig statsstøtte til Arcus AS ikke skal bringes inn for EFTA-domstolen. Regjeringen er uenig i enkelte av ESAs vurderinger og mener at ESA har gått langt i å overprøve de forretningsmessige vurderinger som ble gjort før Arcus ble opprettet i 1996. Likevel har regjeringen ut fra en totalvurdering valgt å akseptere ESAs vedtak. Det er hensynet til bedriften som har veid tyngst i denne sammenhengen.

ESA har i sitt vedtak krevd en tilbakeføring på om lag 170 millioner kroner, samt en oppskriving av balansen på 264 millioner kroner. Kravene om tilbakeføring av midler vil allerede være dekket gjennom vedtaket om utbytte på 200 millioner kroner, og oppjusteringen av balansen forventes kunne gjennomføres på en måte som tilfredsstiller ESAs krav. Med tanke på at ESA har brukt over tre år på å bestemme seg i saken , har også styret i Arcus ansett det som viktig å legge denne saken bak seg og har anbefalt Nærings- og handelsdepartementet ikke å gå til sak.

Nærings- og handelsdepartementet sendte i dag den 3. februar et brev til ESA med beskjed om at norske myndigheter vil følge ESAs vedtak.