Sammendrag

Stortingsrepresentantene Jan Simonsen, Jørn L. Stang, Vidar Kleppe og Terje Knudsen har den 5. november 1998 fremsatt forslag om en handlingsplan for å øke sikkerheten for polititjenestemenn.

I begrunnelsen for forslaget viser forslagsstillerne til at kriminaliteten som utføres i Norge er blitt langt hardere de siste årene. Det har skjedd en kraftig internasjonalisering og kriminaliteten er blitt bedre organisert. Forslagsstillerne påpeker at bruk av våpen er utbredt og polititjenestemenn er oftere enn tidligere utsatt for alvorlige trusler og forsøk på bestikkelser. I løpet av det siste året har polititjenestemenn blitt skutt under ut-øvelsen av sitt arbeid.

Ifølge forslagsstillerne er det mye som tyder på at manglende grensesetting i vårt samfunn er en medvirkende årsak til denne utviklingen og de mener derfor det er viktig at det treffes tiltak for å gjenvinne respekten for politiet, samtidig som politiet må få en bedre beskyttelse.

På denne bakgrunn foreslår forslagsstillerne å be Regjeringen om følgende:

  • – Foreslå nødvendige lovendringer slik at det blir tillatt å føre anonyme vitner for norske domstoler, og slik at polititjenestemenn gis lovmessig adgang til å nekte å oppgi andre personalia enn tjenestenummer når polititjenestemannen vitner i en rettssak.

  • – Pålegge politimestrene å gjennomføre ordninger med fremskutt våpendepot der verneombudene mener det er nødvendig av hensyn til tjenestemennenes sikkerhet.

  • – Foreta en utredning av våpensituasjonen ved landets politikamre og lensmannskontorer, og i forbindelse med statsbudsjettet for år 2000 fremlegge en plan som sikrer samtlige av landets operative polititjenestemenn personlige håndvåpen og adgang til tilstrekkelig våpentrening.

  • – Fremme forslag om nødvendige lovendringer slik at overlagt eller forsettlig drap på polititjenestemenn kan medføre livstidsdom.

  • – Fremme forslag til lovendringer som innfører minstestraff på 1 års fengsel for grov vold mot offentlige tjenestemenn, og hever maksimumsstraffen for vold mot polititjenestemenn fra 5 til 10 års fengsel.

  • – Fremme forslag til lovendringer som innfører minstestraff på 6 måneders fengsel for grove trusler mot eller tilbud om bestikkelser overfor offentlige tjenestemenn og hever maksimumsstraffen for trusler mot polititjenestemenn fra 1 til 5 års fengsel.

  • – Fremme forslag om å øke maksimumsstraffen for å hindre en polititjenestemann i å utføre sitt arbeid fra 6 mnd. til 2 års fengsel.