Innstilling fra Stortingets presidentskap om kjøp av eiendommen Tollbugaten 31.

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 169 (1998-99)
  • Dato: 06.05.1999
  • Utgiver: Stortingets presidentskap
  • Sidetall: 2

Til Stortinget.

Bakgrunn

Stortinget har gradvis overtatt store deler av kvartalet Prinsens gate/Akersgaten/Nedre Vollgate/Tollbugaten. Den siste tilveksten til Stortingets eiendomsmasse er Nedre Vollgate 18, som er klar til innflytting sommeren 1999. Stortinget vil da disponere hele kvartalet unntatt en gård, Tollbugaten 31, som eies av Statsbygg og disponeres av NORAD. Gården blir ledig sommeren 1999, og vil umiddelbart bli tilbudt i det åpne marked hvis den ikke overtas av Stortinget. Presidentskapet har gitt Stortingets administrasjon fullmakt til å forhandle med Statsbygg med sikte på å overta gården. Disse forhandlingene er nå fullført. I henhold til gjeldende regelverk og etter å ha innhentet to uavhengige takster, samt en verdivurdering fra et eiendomsmeglerfirma, er partene enige om en overdragelsessum på 52,1 mill. kroner.

Det er i dag en viss plassmangel i de bygninger som Stortinget disponerer. Gjennom å flytte deler av administrasjonen til Nedre Vollgate 18 vil det bli ledige kontorer i nåværende bygningsmasse. Disse vil bl.a. bli brukt til nødvendig forbedring av plassforholdene for partienes gruppesekretariater. Det er derfor på kortsikt ikke noe presserende behov for mer plass, selv om arealene også etter tilveksten i Nedre Vollgate 18 vil komme til å bli meget godt utnyttet. Ved innkjøp av Tollbugaten 31 ønsker Presidentskapet å sikre Stortingets behov på noe lenger sikt. Bygget er nå disponibelt. Presidentskapet tilrår derfor at gården kjøpes for 52,1 mill. kroner, med overtakelse 1. juli 1999. Saken har vært drøftet med gruppelederne, som har sluttet seg til forslaget om kjøp. Det ble forutsatt at disponeringen av gården tas opp til senere drøftelse. Presidentskapet ser det også som ønskelig å få til omdisponering av lokaler som gjør at et større antall representanter kan få kontorplass i Stortingsbygningen.

Teknisk beskrivelse

Tollbugaten 31 er bygget i 1898, og har vært i statens eie siden 1973. Den har seks etasjer pluss kjeller. Tomtearealet er 841 kvm, bruttoarealet 5 498 kvm. Gården står oppført på Byantikvarens gule liste over verneverdige bygninger, noe som i første rekke har betydning ved eventuelle ønsker om endringer av fasaden. Med dagens innredning har gården ca. 130 kontorrom.

Gården ble delvis rehabilitert og pusset opp innvendig i 1992. Gården har likevel en del tekniske svakheter. Blant annet er store deler av ventilasjonssystemet og mye av den øvrige infrastruktur (f.eks. heiser og elektriske anlegg) i forholdsvis dårlig forfatning. En rekke alvorlige branntekniske mangler må utbedres før en ny bruker flytter inn. Det er likevel forholdsvis lett å utbedre disse manglene, og å sette gården i tilfredsstillende stand for utleie.

Ved opparbeidelsen av tunnelforbindelsen med tilhørende infrastruktur mellom Stortingsbygningen og kontorkvartalet, er det lagt til rette for en videreføring av forbindelsene til Tollbugaten 31. Dette innebærer at gården kan tilknyttes tunnel, heiser, trappeløp, dokumenttransport og kabelnett på en teknisk sett forholdsvis enkel måte. Det er likevel klart at en full opprustning av gården til Stortingets formål, med tunnelforlengelse, ombygginger og tilknytning til den øvrige bygningsmasse, og med inventar, utstyr og eventuell ominnredning, vil kreve betydelige beløp.

Økonomiske konsekvenser

Samlede kostnader ved full opprustning av hele gården til Stortingets formål, med tunnelforlengelse, tilknytninger til den øvrige bygningsmasse, samt til inventar og utstyr, er foreløpig beregnet til ca. 70 mill. kroner. Disse kostnadene bør tas etappevis i takt med at Stortinget tar lokalene i bruk.

Presidentskapet ser det som mest hensiktsmessig i første omgang å leie ut de 2-3 nederste etasjene i bygningen. Første etasje forutsettes benyttet til forretningsvirksomhet. Det vil i denne forbindelse påløpe om lag 4-5 mill. kroner til utleietilpasning og den nevnte branntekniske utbedring, samt oppjustering av ventilasjonsanlegg i bygningen. Lokalenes standard vil i liten grad bli påvirket, men vil være akseptabel for utleie. Arbeidet kan gjennomføres i 1999, og det vil være dekning for beløpet ved omdisponering innenfor årets budsjett. Utover dette vil spørsmålet om fremtidig disponering av bygningen på kort og lengre sikt bli drøftet med gruppelederne før beslutningen fattes.

Presidentskapets tilråding

Presidentskapet viser til ovenstående og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

På statsbudsjettet for 1999 gjøres følgende endring:

Kap. 41

Stortinget

49 (ny) Overtagelse av Tollbugaten 31

bevilges med

kr 52 100 000

Oslo, i Stortingets presidentskap, den 6. mai 1999.

Kirsti Kolle Grøndahl

Hans J. Røsjorde

Odd Holten

Gunnar Skaug

Svein Ludvigsen

Jorunn Ringstad