7. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Inger Lise Husøy, Laila Kaland, lederen Jørgen Kosmo og Gunnar Skaug, fra Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen og Vidar Kleppe, fra Kristelig Folkeparti, Odd Holten og Kari Økland, fra Høyre, Svein Ludvigsen, og fra Sosialistisk Venstreparti, Heikki Holmås, vil påpeke at denne saken har vært under observasjon fra Riksrevisjonens side siden 1993. Komiteen viser til at sist saken ble behandlet, uttalte komiteen at slike forhold ikke kan fortsette uten at ansvarlig statsråd ser til at kvaliteten blir tilfredsstillende, jf. Innst. S. nr. 82 (1997-98). Komiteen forutsetter at de kritikkverdige forholdene i Statens Pensjonskasse (SPK) blir prioritert og brakt i orden.

Komiteen viser til at Riksrevisjonens undersøkelse dokumenterer at SPKs resultatutvikling i perioden fra og med 1994 til og med andre tertial 1998 ikke har gått i positiv retning, og at dette gjelder både utbetaling av nye pensjoner til riktig tid og andelen feil i saksbehandlingen. Komiteen vil sterkt understreke at det ikke er tilfredsstillende at mer enn 5 500 nye pensjoner har blitt utbetalt for sent og at over 2 000 av disse ble forsinket med fire måneder eller mer, til tross for at en stor del av disse søknadene var blitt innsendt i tide fra søkerne. Komiteen vil understreke at en slik praksis ikke er i samsvar med målsetningen om å utbetale pensjonen fra første måned etter lønnsopphør. Komiteen vil videre understreke at de forsinkelsene mht. forsinket utbetaling som fremgår av rapporten, vil kunne skape både usikkerhet og økonomiske problemer for dem det gjelder, når forventet inntekt uteblir i flere måneder.

Komiteen vil videre understreke at det er regjeringens ansvar i samråd med berørte instanser å sørge for at hovedmålet for den statlige tjenestepensjonsordningen, som innebærer at denne sammen med ytelser fra folketrygden skal gi statens arbeidstakere en trygg pensjonstilværelse etter at de har forlatt tjenesten, oppnås.

Komiteen registrerer at det er uenighet mellom Riksrevisjonen og departementet om fra hvilket tidspunkt saksbehandlingstiden begynner å løpe. Komiteen mener det er naturlig å regne saksbehandlingstiden fra det tidspunkt saken er mottatt til vedtak foreligger.

Komiteen har merket seg at departementet mener at hovedårsaken til de feil som gjøres i saksbehandlingen, er et for stort arbeidspress. Departementet har opplyst at SPKs stillingsramme ble økt med 45 i perioden 1995 til og med 1997, og at det i denne perioden er tatt tilbørlig hensyn til den store arbeidsbelastningen i SPK. Komiteen har merket seg at SPK har gjennomført en betydelig modernisering av etatens personalforvaltning, og vil understreke betydningen av at SPK rekrutterer og beholder personell med riktig kompetanse. Komiteen har videre merket seg at SPK gjennomfører et utviklingsprosjekt med sikte på å bedre sine resultater, men komiteen mener det ikke er tilfredsstillende at resultatforbedringene bare har vært kortvarige.

Komiteen er derfor enig med Riksrevisjonen i at de tiltak som SPK har satt i verk, i liten grad synes å ha bidratt til å redusere problemene med å utbetale rett pensjon til rett tid. Komiteen har i denne sammenheng merket seg at departementet ser at det er behov for å vurdere styringen og organiseringen av SPK, bl.a. gjennom å se på ulike modeller for finansiering av SPKs driftsbudsjett.

På bakgrunn av de kritikkverdige forhold som fremkommer av Riksrevisjonens gjentatte anmerkninger, samt Stortingets tidligere behandlinger og klare påpekninger om disse forhold, jf. Dokument nr. 3:1 (1995-96), (1996-97), (1997-98) samt Dokument nr. 3:4 (1998-99), og samtlige statsbudsjettbehandlinger siden 1995, ber komiteen Regjeringen om snarest å foreta en grundig gjennomgang av de påpekte forhold og at Stortinget orienteres i en egnet form om resultatet av dette så snart som mulig.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener også at Statens Pensjonskasse ikke tilfredsstiller kravene til informasjon og service, blant annet viser det seg i praksis at medlemmene har store problemer med å få telefonisk kontakt med Statens Pensjonskasse vedrørende spørsmål tilknyttet utbetalingsbrev og pensjoner.