Innstilling fra samferdselskomiteen om forslag om tilleggsbevilgning på kap. 1070 Elektroniske navigasjonshjelpemidler (Omega).

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 181 (1998-99)
  • Kildedok: St.prp. nr. 55 (1998-99).
  • Dato: 11.05.1999
  • Utgiver: Samferdselskomiteen
  • Sidetall: 2

Til Stortinget.

Sammendrag

I proposisjonen foreslås en tilleggsbevilgning på 11,3 mill. kroner under kap. 1070 Elektroniske navigasjonshjelpemidler post 70 Tilskudd til personellutgifter, Omega senderstasjon.

Midlene skal nyttes til riving av Omegastasjonen på Brattland i Lurøy kommune i Nordland fylke, noe som vil medføre avviklingskostnader.

Stortinget ga sin tilslutning til etablering av en permanent "Omega" navigasjonsstasjon i Norge ved plenarvedtak av 20. oktober 1971.

Navigasjonssystemet Omega er etter hvert erstattet av ny teknologi. Den 30. september 1996 ble avtalen mellom USA og Norge vedrørende stasjonen sagt opp av amerikanske myndigheter med bindende virkning fra og med 1. oktober 1997.

Ifølge avtalen forpliktet amerikanske myndigheter seg til å dekke alle utgifter i forbindelse med etablering, vedlikehold og drift av Omegastasjonen. Televerket skulle stå for den operative driften.

I 1984 ble det imidlertid fremforhandlet endringer i avtalen som innebar at norske myndigheter fra og med 1. januar 1986 skulle dekke lønnsutgiftene til stasjonens 9 ansatte, samt administrasjonskostnader som Televerket hadde.

Dersom avtalen blir sagt opp av en av avtalepartene, fremgår det av avtalen og en teknisk tilleggsavtale til denne av 3. januar 1979, at amerikanske myndigheter har ansvaret for kostnader knyttet til fjerning av radiosendere og nærmere spesifisert støtteelektronikk i senderbygningen.

Avtalen regulerer ikke hvilket lands myndigheter som skal ha ansvaret for de resterende og mest omfattende avviklingskostnadene. Fiskeridepartementet legger til grunn, bl.a. på grunnlag av vurderinger fra Utenriksdepartementet og Regjeringsadvokaten, at disse utgiftene er Norges ansvar.

Foreløpig kostnadsoverslag for riving av anlegget er 13 mill. kroner. Det har ikke vært lagt inn midler over Fiskeridepartementets budsjett til dekning av rivingskostnader.

Restmidler på 2,065 mill. kroner over kap. 1070 post 71 er overført til 1999. Av disse midlene vil 1,7 mill. kroner kunne inngå i finansieringen av rivingskostnadene. Dette betyr at det er behov for netto 11,3 mill. kroner.

Grunnet varierende værforhold og behov for utstrakt bruk av helikopter ved demonteringen, må arbeidet gjennomføres i august måned da værforholdene normalt er gunstigst.

Komiteens merknader

Komiteen viser til at det i proposisjonen blir foreslått en tilleggsbevilgning på 11,3 mill. kroner som skal nyttest til riving av Omegastasjonen på Brattland i Lurøy kommune i Nordland fylke.

Komiteen viser til at avtalen som Norge og USA hadde om en Omega-navigasjonsstasjon, ble sagt opp av amerikanske myndigheter med bindende virkning fra og med 1. oktober 1997. Komiteen har merket seg at dersom avtalen blir sagt opp av en av avtalepartene, går det fram av avtalen og en teknisk tilleggsavtale, at amerikanske myndigheter har ansvaret for kostnader knyttet til fjerning av radiosendere og nærmere spesifisert støtteelektronikk i senderbygningen.

Komiteen viser til at avtalen ikke regulerer hvem av landene som har ansvaret for de resterende og mest omfattende avviklingskostnadene. Komiteen har merket seg at Fiskeridepartementet legger til grunn at disse utgiftene er Norges ansvar, bl.a. på grunnlag av vurderinger fra Utenriksdepartementet og Regjeringsadvokaten. Komiteen viser i den sammenheng til svar fra Fiskeridepartementet til Stortinget av 27. april 1999, hvor det går fram at Fiskeridepartementet har bedt både Utenriksdepartementet og Regjeringsadvokaten om uttalelse i saken. I svarbrevet heter det bl.a.:

«Ettersom juridisk ekspertise på folkerettslig spørsmål klart og tydelig konkluderer med at utgiftene i forbindelse med demontering av antennen m.m. er Norges ansvar, og amerikanerne …….. allerede har presisert at de ikke erkjenner ansvar for disse kostnadene, vil man ved en ny henvendelse til amerikanske myndigheter ikke oppnå noe annet enn en ny utsettelse av demonteringsprosessen.»

Komiteen vil peke på at bilder viser at antennen har brudd i flere kordeller, slik at det er nødvendig med demontering sommeren 1999 på grunn av værforhold og bruk av helikopter.

Komiteen forutsetter at midlene fra salg av gjenværende eiendomsmasse må komme til fratrekk fra det stipulerte beløpet 11,3 mill. kroner.

Komiteen slutter seg med dette til forslaget i proposisjonen.

Komiteens tilråding

Komiteen har ellers ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

På statsbudsjettet for 1999 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

1070

Elektroniske navigasjonshjelpemidler

71

Tilskudd til personellutgifter, Omega senderstasjon bevilges med

11 300 000

Oslo, i samferdselskomiteen, den 12. mai 1999.

Oddvard Nilsen,

leder.

Christopher Stensaker,

ordfører.

Thorbjørn Merkesdal,

fung. sekretær.