9. Distriktsmessige konsekvenser

9.1 Sammendrag

Skogbruket har sin forankring i distriktene, og sammen med jordbruk må skogbruk fortsatt være en bærebjelke i næringsutviklingen i svært mange kommuner i fastlands-Norge.

De skogpolitiske retningslinjene som er trukket opp i denne meldingen vil etter departementets mening bidra til å styrke skogbruket som næring.

Meldingen fokuserer spesielt på mulighetene i skogsektoren, og understreker særlig potensialet for lokal foredling. Økt lokal foredling vil kunne bidra til å styrke sysselsettingen og trygge bosettingen i strøk med få alternative jobbskapingsmuligheter.

Ved å legge til rette for et kostnadseffektivt skogbruk, tilfredsstillende infrastruktur i skogen og mellom skog og industri, og generelt bedre kommunikasjon i verdikjeden, ønsker Regjeringen å bidra til styrket konkurranseevne i skogsektoren totalt. Dette kommer også distriktene til gode ifølge meldingen.

9.2 Komiteens merknader

Komiteen legger til grunn at det er et mål at skogbruket kan spille en sentral rolle for bosetting og sysselsetting i distriktene. Forutsetningen er at det er lønnsomt og attraktivt å arbeide med skogbasert verdiskaping. Komiteen vil imidlertid understreke at det ligger uutnyttet potensial både i ressursgrunnlaget og i den infrastrukturen som er tilstede. Komiteen vil her bl.a. vise til at det er skog- og trebasert virksomhet i 313 av landets kommuner. Komiteen slutter seg til Regjeringen i synet på at trygghet for de som vil satse på skog som fremtidig yrkesvei er viktig, både for bosettingen i distriktene og for aktiv ressursutnytting innenfor en bærekraftig ramme. Komiteen minner om at dette krever en fleksibel, men samtidig langsiktig stabil og forutsigbar virkemiddelbruk innenfor skogbruk, som vektlegger tilgjengelighet til skogarealene og produksjon av trevirke med høy kvalitet. Videre vil det være sentralt for verdiskapingen og skogsektorens konkurranseevne foredlingsvirksomheten utvikles videre. Komiteen viser her spesielt til gjennomføringen av verdiskapingsprogrammet for bruk og foredling av trevirke.