Innstilling fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om endringer i medlemskap i Statens Pensjonskasse.

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 224 (1998-99)
  • Kildedok: St.prp. nr. 70 (1998-99).
  • Dato: 10.06.1999
  • Utgiver: Familie-, kultur- og administrasjonskomiteen
  • Sidetall: 2

Til Stortinget.

Sammendrag

I medhold av lov om Statens Pensjonskasse av 28. juli 1949 (pensjonsloven), § 5 annet ledd, legger Arbeids- og administrasjonsdepartementet fram forslag til vedtak om:

  • A) Innlemming av nye stillinger i Statens Pensjonskasse.

  • B) Utlemming av stillinger fra Statens Pensjonskasse.

  • C) Medlemskap på andre vilkår enn loven ellers fastsetter.

Alle arbeidstakere tilsatt i staten med minst 14 arbeidstimer pr. uke og lærere tilsatt i statens tjeneste med minst 35 pst. stilling, har rett og plikt til medlemskap i Statens Pensjonskasse, jf. pensjonsloven § 5 første ledd.

Arbeidstakere i virksomhet utenfor statstjenesten kan bli medlemmer av Pensjonskassen såfremt Stortinget vedtar det, jf. pensjonsloven § 5 annet ledd. Departementet kan fastsette at en virksomhet midlertidig skal ha stillinger innlemmet i Pensjonskassen til Stortinget har gjort endelig vedtak om det, jf. pensjonsloven § 10 første ledd.

Saker i kategori A) - innlemming av nye stillinger i Statens Pensjonskasse gjelder stillingene i følgende institusjoner: Artic Monitoring and Assessment Programme, Tusenårsskiftet Norge 2000 AS, Norges Røde Kors Haraldvangen, NILU Products AS, Norsk Museum for fotografi, Stiftelsen Midtnordisk Vitensenter, Statens nærings- og distriktsutviklingsfond og datterselskapet SND Invest AS, Posten Renhold AS, Debio, Medinnova, Teknologisk Institutt, Kristen videregående skole – Nordland, Straumen skole, Folkehøgskoler - det ikke-pedagogiske personalet, Institutt for Kristen Oppseding - prest, Norges Husflidslag, Fellesrådet for kunstfagene i skolen, Fullbright-stiftelsen, Forskningsparken i Ås og Europakommisjonens lokale kontor i Norge.

Saker i kategori B) - utlemming av stillinger omhandler Statskog SF.

Saker i kategori C) - medlemskap på andre vilkår enn loven ellers fastsetter omhandler Europakommisjonens lokale kontor i Norge.

Alle sakene gis nærmere omtale i proposisjonen, s. 1-11.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet og Høyre, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet viser til at Høyre under behandlingen av St.meld. nr. 33 (1993-94) om retningslinjer for medlemskap i Statens Pensjonskasse fremholdt at Statens Pensjonskasse først og fremst skal være en pensjonsordning for ansatte i staten. Virksomheter som endrer status og som ikke lenger er en del av statsforvaltningen, tidligere statsforetak som er organisert som aksjeselskap, virksomheter som blir organisert etter særlov eller som stiftelse bør ikke tilbys medlemskap. Ut fra disse kriterier stemte Høyre i en tilsvarende sak i 1995 (Innst. S. nr. 148 (1994-95)) mot innlemming av nye stillinger i Statens Pensjonskasse.

Disse medlemmer har lagt de samme kriterier til grunn for vurdering av de foreliggende forslagene. Forslagene til innlemming av nye stillinger gjelder i hovedsak virksomheter som er organisert som stiftelse, samt medlemskap for ikke-pedagogisk personale ved ulike skoler og folkehøyskoler. Disse medlemmer vil ikke støtte dette.

Disse medlemmer vil ut fra de samme kriteriene ikke støtte medlemskap i Statens Pensjonskasse for Europakommisjonens lokale kontor i Oslo.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget samtykker i endringene av medlemskap i Statens Pensjonskasse i henhold til forslag i St.prp. nr. 70 (1998-99).

Oslo, i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, den 10. juni 1999.

May-Helen Molvær Grimstad,

leder.

Ola T. Lånke,

ordfører.

Grethe G. Fossum,

sekretær.