Innstilling fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om endring på statsbudsjettet for 1999 vedrørende kap. 323 Musikkformål post 78 Ymse faste tiltak.

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 231 (1998-99)
  • Kildedok: St.prp. nr. 60 (1998-99).
  • Dato: 10.06.1999
  • Utgiver: Familie-, kultur- og administrasjonskomiteen
  • Sidetall: 2

Til Stortinget.

Sammendrag

I statsbudsjettet for 1999 er det under kap. 323 Musikkformål post 78 Ymse faste tiltak bevilget kr 92 284 000, mot kr 93 651 000 i 1998.

I proposisjonen foreslår departementet at det innenfor bevilgningen på posten tildeles et samlet tilskudd på kr 2 113 000 til organisasjoner på rockområdet for 1999. Dette tilsvarer tilskuddsnivået for 1998 justert for prisstigning. Tilskuddet bør deles i tre like deler, til de to medlemsorganisasjonene i Samlet Norsk Rock; GramArt og AKKS og til Norsk Rockforbund. Videre foreslår departementet at det tildeles kr 5 170 000 for 1999 til Organisasjonen NorgesNettet til videreføring av prosjektet Norgesnettet. Dette tilsvarer tilskuddsnivået til prosjektet for 1998.

I Budsjett-innst. S. nr. 2 (1998-99) la komitéflertallet opp til en samlet tildeling til organisasjonene AKKS og GramArt på 5 mill kroner. Tildelingen for 1998 til de to samme organisasjonene samt Norsk Rockforbund var på kr 2 040 000. Bevilgningen under post 78 er fullt ut disponert til ulike faste formål med de økninger som er varslet i St.prp. nr. 1 (1998-99) og Stortingets bevilgninger og premisser, jf. Budsjett-innst. S. nr. 2 (1998-99). Stortinget har imidlertid ikke økt bevilgingen under post 78 slik at det kunne gis rom for de nevnte økninger i tilskuddene til Grammofonartistenes forening (GramArt) og Aktivt Kvinne Kultur Senter (AKKS). Departementet har ikke sett det som mulig å tilgodese GramArt og AKKS med de nevnte økninger i tilskuddene uten å redusere andre tiltak. Departementet legger til grunn at det ikke har vært komitéflertallets hensikt å redusere tildelingen til andre formål under posten.

Etter at budsjettproposisjonen for 1999 ble lagt fram har det skjedd enkelte organisatoriske endringer innenfor rockmiljøet som har betydning for fordeling og forvaltning av de statlige tilskuddene til rytmisk musikk. Kulturdepartementet er underrettet om at de 18 spillestedene i prosjektet Norgesnettet, som siden 1995 har vært et prosjekt under paraplyorganisasjonen Samlet Norsk Rock, 20.-21. november 1998 stiftet Organisasjonen NorgesNettet. Den nye organisasjonen er ikke tilsluttet Samlet Norsk Rock. 16 av de 18 spillestedene i Norgesnettet er medlemmer i Norsk Rockforbund.

Norsk Rockforbund har meldt seg ut av Samlet Norsk Rock. Samlet Norsk Rock har pr. april 1999 to medlemsorganisasjoner - GramArt og AKKS.

For å kunne ta stilling til kanaliseringen av statstilskuddet til Norgesnettet for 1999, har departementet bedt om Rikskonsertenes faglige vurdering. Rikskonsertene har etter å ha innhentet redegjørelser fra Organisasjonen NorgesNettet og Samlet Norsk Rock konkludert med at tilskudd til videreføringen av prosjektet bør tildeles den nye Organisasjonen NorgesNettet.

Departementet opplyser for øvrig at det tas sikte på å gjennomgå sammensetningen av Innkjøpskomiteen med tanke på å imøtekomme familie-, kultur- og administrasjonskomiteens flertallsmerknad i budsjettinnstillingen og at man vil komme tilbake til de øvrige spørsmål som berøres i flertallsmerknaden og som gjelder Norgesnettet samt Turné-, festival- og transportstøtten i budsjettproposisjonen for 2000.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, har merket seg at det på statsbudsjettet for 1999 er satt av 92 284 000 kroner under post 78 Ymse faste tiltak, kap. 323. Flertallet har videre merket seg at departementet setter av 7 283 000 kroner til Norgesnettet og organisasjonsstøtte til Norsk Rockforbund, Grammofonartistenes forening (Gram Art) og Aktivt Kvinne Kultur Senter (AKKS).

Flertallet mener at det må være et mål å få til en koordinert og samlet innsats for å få mest mulig ut av de bevilgningene som blir den rytmiske musikken til del. Flertallet er lite tilfreds med den splittelsen som har oppstått vedrørende disse bevilgningene, og ber om at man i årene fremover samler seg om løsninger som kan komme arrangører, spillesteder, musikere og publikum til gode.

Flertallet har merket seg at Kulturdepartementet vil komme tilbake til spørsmålet om organiseringen av Turné-, festival- og transportstøtten i budsjettet for 2000. Flertallet ber departementet gjennomgå behovet for driftstilskudd til Norgesnettet, og samtidig etablere prinsipper for fordeling av midlene knyttet til ordningen. Flertallet ber departementet legge dette frem i budsjettet for 2000.

Flertallet går inn for at tilskuddet under kap. 323 Musikkformål post 78 Ymse faste tiltak til organisasjoner på rockområdet, kr 2 113 000, fordeles med G til Norsk Rockforbund og den resterende bevilgning fordeles mellom de to medlemsorganisasjonene i Samlet Norsk Rock; AKKS og GramArt med like beløp.

Flertallet går videre inn for at Rikskonsertene fordeler midlene knyttet til prosjektet Norgesnettet etter samråd med SNR, Organisasjonen NorgesNettet og Norsk Rockforbund som en midlertidig ordning for 1999. Flertallet forutsetter at de bevilgede midler disponeres fullt ut. Dersom dette ikke skjer, føres midlene over til organisasjonene etter den foreslåtte fordelingsnøkkel.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet er av den oppfatning at tilskudd til rock bør fordeles på færrest mulige ledd, slik at man oppnår en best mulig ressursutnyttelse. Disse medlemmer er av den oppfatning at disse midler bør tildeles et sentral ledd som så videre fordeler midlene ut til de respektive organisasjoner etter beslutninger fattet ved demokratiske prosesser. Disse medlemmer har merket seg at Samlet Norsk Rock er en organisasjon som kan spille en slik rolle som et sentralt ledd og går derfor inn for at alle midler som fremover tildeles rock, tildeles denne organisasjonen. Disse medlemmer tror at en slik løsning vil inspirere til samarbeid mellom rockorganisasjonene, slik at hensynet til rockens beste blir ivaretatt, og fremmer forslag om dette:

«Stortinget samtykker i at det av den gitte bevilgning på statsbudsjettet for 1999, kap. 323 Musikkformål post 78 Ymse faste tiltak, tildeles et samlet tilskudd på 7 283 000 kroner til organisasjoner på rockområdet. Hele bevilgningen tildeles Samlet Norsk Rock til drift av deres medlemsorganisasjoner og til deres prosjekter".

Forslag fra mindretall

Forslag fra Fremskrittspartiet:

Stortinget samtykker i at det av den gitte bevilgning på statsbudsjettet for 1999, kap. 323 Musikkformål post 78 Ymse faste tiltak, tildeles et samlet tilskudd på 7 283 000 kroner til organisasjoner på rockområdet. Hele bevilgningen tildeles Samlet Norsk Rock til drift av deres medlemsorganisasjoner og til deres prosjekter.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og råder Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Stortinget samtykker i at det av den gitte bevilgning på statsbudsjettet for 1999, kap. 323 Musikkformål post 78 Ymse faste tiltak, tildeles et samlet tilskudd på 2 113 000 kroner til organisasjoner på rockområdet. Tilskuddet for 1999 fordeles med G til Norsk Rockforbund og den resterende bevilgning fordeles mellom de to medlemsorganisasjonene i Samlet Norsk Rock (SNR); AKKS og GramArt med like beløp.

Innenfor samme bevilgning tildeles 5 170 000 kroner til prosjektet Norgesnettet til videreføring i 1999. Midlene fordeles av Rikskonsertene etter samråd med SNR, Organisasjonen NorgesNettet og Norsk Rockforbund som en midlertidig ordning for 1999. Det forutsettes at de bevilgede midler disponeres fullt ut. Dersom dette ikke skjer, føres de resterende midler over til organisasjonene etter den foreslåtte fordelingsnøkkel.

Oslo i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, den 10. juni 1999.

May-Helen Molvær Grimstad,

leder.

Trond Helleland,

ordfører.

Grethe G. Fossum,

sekretær.