3. Private organisasjoners rolle i utviklingsarbeidet

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, mener de enkelte aktører i bistandsarbeidet må sees innenfor en helhetlig norsk bistands- og utviklingsstrategi og at det må inkludere en arbeidsfordeling mellom aktørene. Flertallet vil i den forbindelse vise til at en tilbakevendende problemstilling i bistandsdebatten er balansepunktet mellom ressurser som kanaliseres gjennom statlige eller internasjonale organer og det som formidles via frivillige organisasjoner (NGO – Non Governmental Organisations). Videre er det en debatt om forholdet mellom utviklingsbistand og humanitær bistand i de midlene som kanaliseres via private aktører. Samtidig har det vært et krav at bistanden og bistandsmekanismene evalueres og kvalitetssikres.

Flertallet vil vise til at i Danmark presenterte Utenriksdepartementet en "undersøgelse av effekten av dansk NGO-bistand. En gjennomgang av danske NGOers arbejde i utviklingslandene". Blant problemstillingene som ble tatt opp i undersøkelsen var

  • – NGO-bistands bidrag til å utvikle det sivile samfunn i forhold til tradisjonell bistand.

  • – Langsiktig effekt av NGO-bistand.

  • – Kompetanse og kvalitet i NGOer.

  • – Intern evaluering i NGOene av egne prosjekter.

Den danske undersøkelsen tok ikke opp NGOenes humanitære bistand, bare utviklingsbistand.

Flertallet mener de samme problemstillingene er aktuelle i norsk bistandspolitikk og vil be Regjeringen vurdere et tilsvarende prosjekt som den danske NGO-undersøkelsen. Flertallet mener en slik undersøkelse må omfatte både humanitær bistand og utviklingsprosjekter.