Innstilling fra justiskomiteen om tilleggsbevilgning på statsbudsjettet for 1999 i forbindelse med Sleipner-ulykken

Dette dokument

Til Stortinget

1. Sammendrag

Fredag 26. november 1999 forliste hurtigbåten MS Sleipner. Av totalt 89 personer om bord er 13 funnet omkommet mens 3 personer fortsatt er savnet.

Justisdepartementet oppnevnte 1. desember 1999 en undersøkelseskommisjon for å undersøke omstendighetene omkring forliset.

Kommisjonen har i brev til Justisdepartementet sagt at det er nødvendig å heve vraket av MS Sleipner. Justisdepartementet er enig med kommisjonen i at heving vil gi et bedre grunnlag for å vurdere årsaken til ulykken.

Det vil påløpe godtgjørelse til kommisjonen samt reiseutgifter m.m., anslagsvis mellom 2,5 og 3 mill. kroner. Det vil også påløpe utgifter til tekniske undersøkelser og innhenting av sakkyndige uttalelser m.m. Sjøfartsdirektoratet har foreløpig og uforpliktende anslått at en heving av vraket vil koste et sted mellom 7 og 10 mill. kroner.

Justisdepartementet foreslår at alle utgiftene dekkes over et nytt kap. 461 Sleipner-kommisjonen post 01 Driftsutgifter. Det foreslås en bevilgning på 15 mill. kroner som skal dekke anslåtte utgifter i 1999 og 2000. Av praktiske grunner foreslås hele beløpet bevilget i 1999, og at post 01 Driftsutgifter får stikkordet "kan overføres". Utgiftene er foreløpig usikre.

Justisdepartementet vil eventuelt komme tilbake til spørsmålet om kompensasjon for politiets utgifter til søk etter omkomne etter forliset.

2. Komiteens merknader

Komiteen viser til at ulykkeskommisjonen iht. sitt mandat skal foreta de undersøkelser som den finner nødvendig for å bringe på det rene de faktiske omstendigheter omkring ulykken og årsaken til den. Komiteen har merket seg at kommisjonen mener det er nødvendig å heve vraket av MS "Sleipner", og at Justisdepartementet mener heving vil gi et bedre grunnlag for å vurdere årsaken til ulykken.

Komiteen er enig i det mandatet kommisjonen har fått. Komiteen understreker viktigheten av å få klarhet i ulykkesforløpet, og støtter kommisjonens og Regjeringens vurdering når det gjelder å heve vraket. Komiteen registrerer at øvrige utgifter i forbindelse med kommisjonens arbeid også skal dekkes av bevilgningen, og at kostnadsanslagene er foreløpige.

Komiteen slutter seg til den foreslåtte bevilgning.

3. Komiteens tilråding

Komiteen viser til proposisjonen og rår Stortinget til å fatte følgende

vedtak:

På statsbudsjettet for 1999 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

461

Sleipner- kommisjonen

(Ny)

01

Driftsutgifter, kan overføres, bevilges med 15 000 000

Oslo, i justiskomiteen, den 14. desember 1999

Kristin Krohn Devold

leder

Jan Petter Rasmussen

ordfører

Jan Simonsen

sekretær