3. Arbeids- og administrasjonsdepartementets kommentarer

Departementet bemerker at rapporten ikke kan sies å være representativ.

AAD gir uttrykk for at begrepene "markedet" og "markedselementet" slik de benyttes i rapporten er uklare.

Departementet peker på at begrepet "turnover" ikke er definert eller problematisert i særlig grad i Rikrevisjonens rapport. Trolig vil det være et samspill av flere faktorer som kan forklare grad av turnover i den enkelte virksomhet.

Når det gjelder AADs ansvar som sentralt arbeidsgiverorgan på området, peker departementet på at det selv primært er et rammedepartement med bl.a. systemansvar for statens arbeidsgiverpolitikk, mens det operative ansvaret ligger til fagdepartementene.

Når det gjelder personalplaner og kompetansebehov bemerker Arbeids- og administrasjonsdepartementet at det har initiert en rekke undersøkelser og tiltak innen disse områdene hvor ulike statlige virksomheter har inngått i utvalgene.

AAD kan ikke se at departementet er pålagt å ha oppdaterte oversikter over, og i såfall hvilke typer, stillingsvurderingssystemer og ytelses-/personvurderingssystemer som statlige virksomheter har innført til enhver tid. Departementet har ikke funnet det formålstjenlig å pålegge virksomhetene innrapportering.

AAD peker på at lokal lønnspolitikk utgjør ett av flere elementer innenfor statens personalpolitikk, og må vurderes som sådan.