Sammendrag

Stortingsrepresentant Tor Nymo har den 29. november 1999 fremsatt følgende forslag:

«Stortinget ber Regjeringen styrke vernet av kriminalitetsofre. Herunder vurdere oppnevnelsen av et bredt sammensatt utvalg som gis som mandat å komme med forslag som styrker offerets rettigheter, nasjonalt og internasjonalt.»

I begrunnelsen for forslaget vises det til at hvert år påføres et stort antall mennesker til dels meget store skader, tap og lidelser på grunn av kriminalitet, og mange kriminalitetsofre forfølger ikke selv sine legitime rettigheter. Et godt rettslig vern for voldsofrene må etter forslagsstillers syn ta hensyn til ofrenes ofte svake utgangspunkt, og gi staten en plikt til å ivareta ofrenes rettigheter i disse situasjoner.

Det bør etter forslagsstillers oppfatning vurderes om enkelte spesielt utsatte grupper (eldre, barn, uføre og andre) bør gis et særskilt vern.

Overgrepsproblemene i det norske samfunn fanges i dag, ifølge forslagsstiller, ikke opp av Den Europeiske Menneskerettighetskonvensjonen (EMK) eller i tilstrekkelig grad av nasjonal lovgivning, og det er behov for tiltak som styrker kriminalitetsofrenes menneskerettslige stilling i henhold til EMK og nasjonal lovgivning.

Forslagsstiller mener at det bør settes ned et utvalg som skal vurdere og eventuelt lage utkast til et norsk forslag om tillegg til EMK, for å styrke ofrenes vern etter konvensjonen. I tillegg bør et slikt utvalg vurdere ofrenes rettslige beskyttelse mot overgrep fra andre mennesker eller grupper, etter Grunnloven og etter formell norsk lov.