Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

«Stortinget ber Regjeringen legge fram forslag til virkemidler som kan sikre et likeverdig skoletilbud over hele landet. Dette gjelder blant annet spesialundervisning, undervisningstimetall og delingstimer.»

Forslagsstillerne viser til Innst. O. nr. 70 (1997-1998) om opplæringsloven der det heter:

«Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Venstre, vil peke på at det er et overordnet mål å gi et likeverdig opplæringstilbud i Norge uavhengig av geografi, økonomi, kjønn eller sosial tilhørighet. (…) Det skal være en grunnleggende likhet i de ressurser som settes inn. Den enkelte elev skal få en tilpasset opplæring til alderstrinn og utviklingsnivå.»

Det vises videre til store forskjeller når det gjelder kommunenes ressursbruk pr. elev. Forslagsstillerne mener at retten til individuelt tilpasset opplæring er svekket. Mange steder reduseres eksisterende tilbud i spesialundervisning, undervisningstimetall og delingstimer. Vikarbudsjetter blir skåret ned. Årsakene kan være mange. Det viktige nå er å sikre alle barn et likeverdig skolebud.