Vedlegg 6: Brev fra utenriksminister Knut Vollebæk til utenrikskomiteen v/leder Thorbjørn Jagland, datert 25. februar 2000

Spørsmål i forbindelse med behandlingen av Stortingsmelding nr. 13 (1999-2000)

Jeg viser til brev fra Utenrikskomiteen av 23. februar d.å. vedlagt brev fra Høyres Stortingsgruppe av 22. februar d.å.

Det er Regjeringens målsetting å skape gunstige konkurransevilkår for norsk næringsliv mht. gjenoppbyggingsprosjekter i Sørøst-Europa. Bistandssektoren er unntatt fra EØS-regelverket for offentlige innkjøp, og også fra WTO-regelverket. Følgelig står EU-kommisjonen fritt til å reserve bistandsrelaterte oppdrag for bedrifter i EU-området, også når det gjelder gjenoppbygging i Sørøst-Europa.

Etter ikrafttredelsen av EØS-avtalen har det vært tatt flere initiativ om norsk deltakelse i slike programmer, både på politisk nivå og på embetsplan. I forbindelse med opprettelsen av EUs Gjenoppbyggingsbyrå for Kosovo i 1999 ble det tatt kontakt med EU-kommisjonen, og man drøfter muligheten for å åpne for gjensidig konkurranse om anbud innenfor hverandres bistandsprogrammer ifm. gjenoppbygging i første rekke i Kosovo. En lignende drøftelse fant sted med EUs representant i Pristina. Det var ikke interesse for en slik mulighet fra EU-kommisjonens side. Det ble pekt på at bistandssektoren er unntatt fra gjeldende regelverk for offentlige innkjøp. Fra EUs side ble det pekt på at norske bedrifter kunne benytte sine datterselskaper i EU for å tilby sine tjenester. Dessuten viste EU-kommisjonens representanter til diskusjoner med ikke-medlemsland i regionen som ønsker bedre tilgang til EUs marked, og mente at det ville være vanskelig å vinne forståelse fra dem for at Norge eventuelt skulle få bedre adgang.