Sammendrag

Vidar Kleppe, Terje Knudsen, Harald T. Nesvik, Øyvind Vaksdal og Hans J. Røsjorde har 8. desember 1999 fremmet følgende forslag:

  • «1. Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til endring i lov om yrkesskadeforsikring § 21, slik at begrepet "konstatert" anvendes i denne bestemmelse på tilsvarende måte som ved konstatering av skader i henhold til skadeserstatningsloven.

  • 2. Lov om foreldelse av fordringer § 9 gjøres gjeldende når endringen i lov om yrkesskadeforsikring trer i kraft.»

I begrunnelsen for forslaget vises det til at ca. 60 000 nordmenn har deltatt i ulike FN- og NATO oppdrag utenfor Norge. Gjennom årene har en rekke norske soldater mistet livet eller blitt skadet fysisk. Utover seneffekter av fysiske skader er det de psykiske ettervirkninger som ofte dominerer. Posttraumatiske stressforstyrrelser kan oppstå etter meget alvorlige psykiske påkjenninger. Ca. 50 pst. av dem som får PTDS blir kvitt plagene etter 3 måneder. De som har symptomene etter mer enn 1 år risikerer å bli plaget livet ut.

Yrkesskadeforsikringsloven pålegger Forsvaret å yte erstatning til arbeidstaker for forhold som faller inn under loven. Loven trådte i kraft med virkning fra 1. januar 1990. Etter § 21 gjelder loven ikke for skader eller sykdommer som er konstatert før lovens ikrafttredelse. Forslagsstillerne mener at lov om yrkesskade i sin nåværende form er diskriminerende da loven setter en stopper for erstatning til de som har fått konstatert skade eller sykdom før lovens ikrafttredelse. Hovedregelen for foreldelse ved personskader i andre sammenhenger er foreldelsesloven § 9, hvor den alminnelige foreldelsesfrist er 3 år etter den dag skadelidte fikk eller burde skaffet seg nødvendig kunnskap om skaden og den ansvarlige.