Innstilling fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om vederlagsfri overdragelse av det gamle Statsarkivet i Kristiansand

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 149 (1999-2000)
  • Kildedok: St.prp. nr. 43 (1999-2000)
  • Dato: 04.04.2000
  • Utgiver: Familie-, kultur- og administrasjonskomiteen
  • Sidetall: 2

Til Stortinget

Sammendrag

Statsbygg anbefalte i 1997 salg av det gamle statsarkivet i Kristiansand. Et lokalt initiativ ved Stiftelsen Arkivet henvendte seg på den bakgrunn til Arbeids- og administrasjonsdepartementet med ønske om vederlagsfri overtakelse av eiendommen. Stiftelsen ønsker å bruke eiendommen til å etablere et informasjonssenter om okkupasjonen og krigstida 1940-1945, samt et utdanningssenter for framtidsrettet fredsarbeid og konfliktløsing. Bygningen ble under krigen benyttet som lokalt hovedkontor for Gestapo.

Regjeringen har stilt som forutsetning for vederlagsfri overdragelse av eiendommen til Stiftelsen Arkivet at det foreligger konkrete kostnads- og finansieringsplaner når det gjelder rehabilitering og drift av bygningen. Det er videre en forutsetning at bygget tilfaller staten, dersom Stiftelsen ikke lykkes med sin etablering.

Det er i nødvendig grad godtgjort fra Stiftelsen Arkivet at den er i stand til å ivareta bygningens interesser med hensyn til drift, rehabilitering og vedlikehold. Regjeringen vil derfor i denne proposisjonen anbefale at eiendommen overdras vederlagsfritt til Stiftelsen Arkivet. Etter Avhendingsinstruksen av 19. desember 1997 om avhending av fast eiendom som tilhører staten skal forslag om dette forelegges Stortinget.

Eiendommens verdi er i 1997 taksert til 3,3 mill. kroner.

Bygningen er i dag nokså nedslitt, og trenger omfattende utbedringer for å kunne brukes til ovennevnte formål. Arbeids- og administrasjonsdepartementet har mottatt planer og kalkyler for rehabiliterings- og moderniseringsarbeider i to byggetrinn, utarbeidet av arkitektfirma og totalt kalkulert til 10,4 mill. kroner.

En vederlagsfri overdragelse av eiendommen innebærer en direkte subsidiering av Stiftelsen, og bryter med prinsipper for statlig eiendomssalg som forutsetter at avhending av statlig eiendom skjer til markedspris. En vederlagsfri overføring svekker også Statsbyggs selvfinansieringsevne.

Det opplyses at Forsvaret har gjort det klart at det dessverre verken har kapasitet eller økonomi til å kjøpe bygningen fra Statsbygg, eller til å kunne bidra substansielt til drift av et fremtidig informasjonssenter. Stiftelsen Arkivet har ikke økonomisk kapasitet til å kjøpe eiendommen.

Komiteens merknader

Komiteen ser viktigheten av at det gamle Statsarkivet i Kristiansand blir overdratt vederlagsfritt til Stiftelsen Arkivet. Stiftelsen ønsker å bruke eiendommen til å etablere et informasjonssenter om okkupasjonen og krigstida 1940–1945, samt et utdanningssenter for fremtidsrettet fredsarbeid og konfliktløsning. Stiftelsen har godtgjort at den er i stand til å ivareta bygningens interesser med hensyn til drift, rehabilitering og vedlikehold.

Stiftelsen tar sikte på et nært samarbeid med interesseorganisasjoner og Høgskolen i Agder.

Komiteen mener at det er viktig at Stiftelsen, for å betjene lån til oppussing av eiendommen, ønsker å leie ut deler av eiendommen. Leieinntektene er av et statsautorisert eiendomsmeglerfirma beregnet til ca. kr 470 000 pr. år.

Komiteen viser til at Forsvaret verken har økonomi eller kapasitet til å kjøpe bygningen fra Statsbygg. Stiftelsen har ikke økonomisk kapasitet til å kjøpe bygningen fra Statsbygg. Det er allikevel i rimelig grad dokumentert at Stiftelsen kan ivareta eiendommen og drive den selvstendig etter formålet. Stiftelsen har en sterk forankring i det lokale miljøet.

Komiteen er enig i at Regjeringen stiller som forutsetning for vederlagsfri overdragelse av eiendommen til Stiftelsen Arkivet at det foreligger konkrete kostnads- og finansieringsplaner når det gjelder rehabilitering og drift av bygningen. Det er videre en forutsetning at bygget tilfaller staten, dersom stiftelsen ikke lykkes med sin etablering.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget samtykker i at eiendommen Statsarkivet i Kristiansand overføres vederlagsfritt til Stiftelsen Arkivet.

Oslo, i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, den 4. april 2000

May-Helen Molvær Grimstad

leder

Liv Marit Moland

ordfører

Oddbjørg A. Starrfelt

sekretær