Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 38/2000 av 31. mars 2000 om endring av protokoll 31 i EØS-avtalen om EFTA-landenes deltakelse i annen fase av EUs handlingsprogram for allmennutdanning Sokrates (2000-2006)

Til Stortinget

Sammendrag

Proposisjonen gjelder samtykke til at annen fase av EUs handlingsprogram for allmennutdanning, Sokrates (2000-2006), er vedtatt innlemmet i EØS-avtalen. Norge har deltatt i første fase av programmet siden 1995 og gitt innspill til utformingen av fase II.

Sokrates II skal bidra til å fremme utviklingen av et europeisk samarbeidsområde for utdanning og opplæring og støtte opp under landenes politikk for livslang læring og kompetanseutvikling. Samarbeidet skal være med på å utvikle kvalitet og stimulere til nyskapning i utdanningen. Det er lagt økt vekt på livslang læring og voksenopplæring i fase II. Sokrates-programmet består av åtte deler, der høyere utdanning (Erasmus) og skoleutdanning (Comenius) står for 78 pst. av budsjettet.

Deltakelse i programmet forutsetter bevilgninger over flere år og legges derfor fram for Stortinget som egen sak. Den norske andelen på 1,8 pst. av totalrammen svarer til ca. 276,5 mill. kroner for hele programperioden 2000-2006, eller ca. 39,5 mill. kroner årlig i snitt over syv år. Det er i fase II lagt opp til at søkerlandene i bl.a. Sentral- og Øst-Europa skal delta fullt ut fra starten, slik at samarbeidsområdet vil bli utvidet til å omfatte hele 31 land. Det vil bli vurdert om dette skal få økonomiske konsekvenser for programmet. Deltakelsen i Sokrates II forutsetter også at det bevilges midler til administrasjon av programmet nasjonalt. Kommisjonen regner med at nærmere 80 pst. av midlene i det nye programmet vil bli fordelt av deltakerlandene selv, slik at det meste av kontingenten vil komme norske elever, studenter, lærere og utdanningsinstitusjoner til gode.

Departementet mener tiltakene i Sokrates II-programmet er i tråd med norske interesser for å utvikle kvalitet, nyskapning og internasjonalisering i allmennutdanningen på alle nivåer. Norge har fått god uttelling for prosjekter og deltakelse. Departementet regner med at denne gode tendensen vil fortsette slik at de totale tildelingene til norske deltakere minst vil bli på høyde med kontingenten.

Utkast til innstilling har vært forelagt utenrikskomiteen, som ikke har merknader til saken.

Komiteens tilråding

Komiteen har ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget gir samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 38/2000 av 31. mars 2000 om endring av protokoll 31 til EØS-avtalen om EFTA-landenes deltakelse i annen fase av EUs handlingsprogram for allmennutdanning Sokrates (2000-2006).

Oslo, i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, den 25. mai 2000

Ranveig Frøiland

leder og ordfører

Rune E. Kristiansen

sekretær