Når det gjelder de kapitlene som ikke er omtalt nedenfor, har komiteen ingen merknader og slutter seg til de framlagte forslagene.

Statlig eierskap til sykehusene

Komiteen har med tilfredshet merket seg at Regjeringen varsler at statlig eierskap til de fylkeskommunale sykehusene forberedes, og at en sak om dette vil bli fremmet til behandling i vårsesjonen 2001. Komiteen har også merket seg at det da vil legges fram forslag med nødvendige lovendringer med sikte på statlig overtakelse 1. januar 2002.

Komiteen er innforstått med at dette er en meget omfattende sak, og vil poengtere viktigheten av at det fram til overtakelsen er et nært samarbeid med den enkelte fylkeskommune.

Komiteen ser det som meget viktig at all virksomhet i sykehussektoren fortsetter som planlagt, samtidig som en gjennom aktivt samarbeid legger grunnlaget for at statlig overtakelse kan skje på en ryddig måte.

Kap. 616 Statens klinikk for narkomane (jf. kap. 3616)

Komiteen har merket seg at antall klienter også i 2000 vil være lavere enn forutsatt. Komiteen vil i likhet med tidligere understreke viktigheten av at kapasiteten for behandlingen av narkomane blir utnyttet best mulig.

Komiteen har i den forbindelse merket seg at departementet har samtykket i at klinikken også kan ta imot enslige klienter i legemiddelassistert behandling samt gravide rusmiddelmisbrukere. Komiteen mener at dette er en riktig beslutning, men vil understreke viktigheten av at Statens klinikk for narkomane fortsatt må ha familiebehandling som primæroppgave.

Kap. 715 Statens strålevern

Komiteen har merket seg at Sosial- og helsedepartementet, Miljøverndepartementet, Fiskeridepartementet og Utenriksdepartementet har samarbeidet om å utarbeide et forslag til oppfølging av Kursk- ulykken når det gjelder intensivert overvåking av radioaktivitet i området og nærmere vurderinger av faren for forurensning og eventuelle konsekvenser for miljø og helse.

Komiteen er enig i at et slikt arbeid er helt nødvendig, ikke minst for å opprettholde tilliten til at norsk sjømat fortsatt er trygg. Komiteen er tilfreds med at det ble lagt vekt på å få fram en god og tillitvekkende informasjon om denne alvorlige situasjonen.

Kap. 731 Rikshospitalet

Komiteen har merket seg at driften ved Rikshospitalet i 2000 vil medføre et betydelig underskudd. Komiteen har også merket seg at departementet raskt skal komme tilbake til Stortinget med en orientering om situasjonen på bakgrunn av en samlet gjennomgang av den økonomiske situasjonen for Rikshospitalet både for 2000 og 2001. Komiteen vil komme tilbake til saken når denne informasjonen foreligger.