Innstilling fra finanskomiteen om samtykke til å sette i kraft en skatteavtale mellom Norge og Irland, undertegnet i Dublin den 22. november 2000

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Den 22. november 2000 ble det i Dublin undertegnet en overenskomst til unngåelse av dobbeltbeskatning og forebyggelse av skatteunndragelse med hensyn til skatter av inntekt og formue mellom Kongeriket Norge og Irland. Samtykke til undertegning ble gitt ved kronprinsregentens resolusjon av 10. november 2000.

Overenskomsten vil tre i kraft den dagen begge stater har gitt hverandre beskjed om at de nødvendige konstitusjonelle skritt er tatt for at overenskomsten kan tre i kraft. I Norge vil overenskomsten få virkning for skatter av inntekt og formue vedrørende det første inntektsåret som følger etter det året den trer i kraft. I Irland vil overenskomsten få virkning for inntekts- og formuesgevinstskatt fra og med det ligningsår som begynner 6. april året etter det året overenskomsten trer i kraft, og for selskapsskatt fra og med det finansår som begynner 1. januar året etter det året overenskomsten trer i kraft.

Gjeldende skatteavtale ble undertegnet i Dublin 21. oktober 1969. Etter norsk initiativ ble det i 1990-1991 forhandlet om en ny skatteavtale mellom Norge og Irland. Utkast til skatteavtale ble parafert i 1991, men grunnet problemer i forhold til den dagjeldende irske incentivlovgivningen ble det videre arbeidet med ny skatteavtale stilt i bero. Etter at Irland besluttet å avvikle sin incentivlovgivning, og dermed kunne sløyfe bestemmelser om "tax sparing credit" i sine nye skatteavtaler, kunne arbeidet med en ny avtale gjenopptas. En rekke regelverksendringer på begge sider hadde imidlertid medført at det var behov for en full gjennomgang av det paraferte utkastet fra 1991. Det var også et ønske på begge sider om å søke å tilpasse overenskomsten til OECDs reviderte mønsteravtale. På anmodning fra norske myndigheter ble det i april 2000 på ny ført forhandlinger mellom Norge og Irland. Den norske delegasjonen ble ledet av lovrådgiver Per Olav Gjesti, Finansdepartementet.

Overenskomsten inngås på norsk og engelsk med lik gyldighet. Den norske og engelske teksten følger også som vedlegg til proposisjonen.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Dag Terje Andersen, Erik Dalheim, Grethe G. Fossum, Britt Hildeng, Ottar Kaldhol, Torstein Rudihagen og Signe Øye, fra Fremskrittspartiet, Siv Jensen, Per Erik Monsen og Kenneth Svendsen, fra Kristelig Folkeparti, Valgerd Svarstad Haugland, Lars Gunnar Lie og Ingebrigt S. Sørfonn, fra Høyre, Børge Brende, Per-Kristian Foss og Kjellaug Nakkim, fra Senterpartiet, Odd Roger Enoksen, fra Sosialistisk Venstreparti, Øystein Djupedal, fra Venstre, Terje Johansen, og representanten Steinar Bastesen, slutter seg til forslaget til skatteavtale med Irland.

Komiteens tilråding

Komiteen viser til proposisjonen og til det som står foran, og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget samtykker i at Norge setter i kraft en skatteavtale mellom Norge og Irland, undertegnet i Dublin den 22. november 2000.

Oslo, i finanskomiteen, den 14. desember 2000

Dag Terje Andersen

leder

Steinar Bastesen

ordfører

Siv Jensen

sekretær