Innstilling fra finanskomiteen om forslag fra stortingsrepresentant Steinar Bastesen om oppheving av Stortingets vedtak om konjunkturavgiften på investeringer i nye næringsbygg

Til Stortinget

Sammendrag

Bakgrunn

I St.prp. nr. 1 (2000-2001) fremmet Regjeringen forslag om en konjunkturavgift på lønns- og personinntekt. Dette ble i budsjettforliket mellom Arbeiderpartiet og sentrumspartiene endret til en avgift på investeringer i nye næringsbygg, jf. Budsjett-innst. S. nr. 1 (2000-2001) kap. 3.22.

Stortingsrepresentant Steinar Bastesen pekte på de alvorlige følger forslaget om konjunkturavgiften ville få for næringslivet særlig i primærnæringene og i konkurranseutsatt sektor. Avgiften ville også hindre en helt nødvendig fornyelse av næringslivet. Stortingsrepresentant Steinar Bastesen, Fremskrittspartiet og Høyre gikk derfor imot å innføre konjunkturavgiften.

Spådommene om at konjunkturavgiften ville motvirke en helt nødvendig fornyelse av næringslivet har slått til og som stortingsrepresentant Steinar Bastesen hevdet har dette skapt særlige problemer innenfor primærnæringene. Det har vært flere oppslag om at bedrifter og næringsaktører nå lar være å gjøre nødvendige investeringer fordi man ikke finner investeringen regningssvarende på grunn av konjunkturavgiften. Byggenæringen i distriktene begynner også å merke tilbakegangen som skyldes denne næringsfiendtlige avgiften.

De fleste er enige om at primærnæringene står overfor store utfordringer i tiden som kommer, det skulle derfor ikke være stor uenighet om at denne konjunkturavgiften hindrer eller forsinker den helt nødvendige tilpasningen som disse næringene står overfor. I den siste tids medieoppslag har selv personer som støttet forslaget om konjunkturavgiften i 2000 nå begynt å se disse virkningene også. Det er derfor flere som nå ønsker å vurdere en fjerning av avgiften eller i alle fall en reduksjon av avgiftsomfanget til konjunkturavgiften.

Stortingsrepresentant Steinar Bastesen ønsker å fjerne hele konjunkturavgiften, men kan subsidiært støtte en utvidelse av unntaksordningen i avgiftens § 3 c) til å gjelde alle investeringer i primærnæringene.

På denne bakgrunn fremmes følgende forslag:

"Stortingets vedtak om konjunkturavgift på investeringer i nye næringsbygg for budsjetterminen 2001 oppheves."

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Dag Terje Andersen, Erik Dalheim, Grethe G. Fossum, Britt Hildeng, Ottar Kaldhol, Torstein Rudihagen og Signe Øye, fra Kristelig Folkeparti, Valgerd Svarstad Haugland, Lars Gunnar Lie og Ingebrigt S. Sørfonn, fra Fremskrittspartiet, Siv Jensen, Per Erik Monsen og Kenneth Svendsen, fra Høyre, Børge Brende, Per-Kristian Foss og Kjellaug Nakkim, fra Senterpartiet, Odd Roger Enoksen, fra Sosialistisk Venstreparti, Øystein Djupedal, fra Venstre, Terje Johansen, og representanten Arvid Falch, viser til sine respektive merknader i Innst. S. nr. 132 (2000-2001), jf. St.prp. nr. 39 (2000-2001), hvor komiteen slutter seg til Regjeringens forslag om at Stortingets vedtak av 28. november 2000 om konjunkturavgift for budsjetterminen 2001 oppheves.

Komiteen tilrår etter dette at dokumentet vedlegges protokollen.

Komiteens tilråding

Komiteen viser til dokumentet og til det som står foran, og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument nr. 8:41 (2000-2001) - forslag fra stortingsrepresentant Steinar Bastesen om oppheving av Stortingets vedtak om konjunkturavgiften på investeringer i nye næringsbygg - vedlegges protokollen.

Oslo, i finanskomiteen, den 8. februar 2001

Dag Terje Andersen

leder

Britt Hildeng

ordfører

Siv Jensen

sekretær