7. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigurd Grytten, Inger Lise Husøy, Laila Kaland og lederen Gunnar Skaug, fra Kristelig Folkeparti, Odd Holten og Kari Økland, fra Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen og Vidar Kleppe, fra Høyre, Svein Ludvigsen, og fra Sosialistisk Venstreparti, Kristin Halvorsen, viser til Dokument nr. 3:4 (2000-2001) om Riksrevisjonens undersøkelse av Norges oppfølging av OSPAR-konvensjonen innen industri-, avløps- og landbrukssektoren. Formålet med undersøkelsen har vært å analysere om forvaltningens systemer og bruk av virkemidler sikrer tilfredsstillende etterlevelse av OSPAR-konvensjonen.

Komiteen vil bemerke at den ser positivt på Riksrevisjonens engasjement på miljøområdet. Dette er et viktig politisk satsingsområde hvor store offentlige ressurser blir brukt.

Komiteen har merket seg at undersøkelsen viser at norske myndigheter har etablert de systemer som OSPAR-konvensjonen krever for å regulere forurensende virksomheter og kontrollere at slike reguleringer følges.

Komiteen har ellers merket seg at Riksrevisjonen har konstatert brudd på de kravene som er fastsatt av myndighetene som tiltak i gjennomføringen av konvensjonen, og at det i liten grad reageres med strenge sanksjoner på slike brudd. Komiteen er enig med Riksrevisjonen at det dermed kan stilles spørsmål ved myndighetenes oppfølging av det nasjonale regelverket.

Komiteen viser i denne sammenheng til at departementet vil overveie om det bør gis signaler til ytre etater om at strengere sanksjonsformer bør benyttes oftere.

Komiteen konstaterer at kommunene ifølge undersøkelsen ikke tar tilstrekkelig miljøansvar verken når de som eiere av avløpsanlegg stilles overfor miljøkrav fra Fylkesmannen, eller når de selv som forurensningsmyndighet kontrollerer separate avløpsanlegg. Komiteen viser bl.a. til at det fremkommer i undersøkelsen at 57 pst. av kommunene ikke har gjennomført de kontrolloppgavene de har fått delegert av staten. Miljøverndepartementet opplyser at det er en overordnet politisk målsetting for Regjeringen å gi kommunene større myndighet på hele miljøvernområdet. Komiteen slutter seg til Riksrevisjonens påminnelse om at departementet har det overordnede nasjonale ansvaret selv om myndigheten delegeres.

Komiteen har ellers merket seg at det er dokumentert i undersøkelsen at det ikke er fremskaffet samlede resultattall for reduksjoner av fosfor- og nitrogenutslipp fra landbruket til vannforekomstene siden 1996. Komiteen legger til grunn at modellen for beregning av næringssaltutslipp fra landbruket forbedres.

Komiteen har endelig merket seg at Landbruksdepartementet i den årlige gjennomgangen av forskrift om endret jordarbeiding vil vurdere tildelingskriteriene og bruk av andre virkemidler for å øke tiltaksgjennomføringen der behovene er størst.