Dokument nr. 3:5 - Riksrevisjonens undersøkelse om tildeling og utmåling av hjelpestønad til barn og unge under 18 år

Det vises til telefonsamtale mellom komitesekretær Berit Skorly og ekspedisjonssjef Bjørn Halvorsen i dag.

Riksrevisjonen har lagt frem Dokument 3:5 om Riksrevisjonens undersøkelse om tildeling og utmåling av hjelpestønad til barn og unge under 18 år. I sin kommentar til Riksrevisjonens rapport ga Sosial- og helsedepartementet uttrykk for at rapportens funn er alvorlige og trygdeetaten vil sette i gang tiltak for å sikre mest mulig lik og riktig utmåling av stønaden.

Departementet gir her status for oppfølgingen av tiltak som var forutsatt gjennomført høsten 2000.

Supplerende kvalitetsundersøkelse

Trygdedirektørens internrevisjon har gjennomført en supplerende undersøkelse om kvaliteten på saksbehandlingen i hjelpestønadssaker. Formålet har vært å kartlegge kvaliteten på saksbehandlingen og har fokusert på korrekt saksbehandling og likebehandlingsaspektet.

Undersøkelsen omfatter 288 faktiske saker herav 88 avslagssaker, innhentet fra alle landets fylker. Sakene ble gjennomgått på nytt av kvalitetssikrere. I likhet med Riksrevisjonens undersøkelse konkluderer den nye undersøkelsen med at det er for stor variasjon i skjønnsutøvelsen ved behandlingen av like krav om hjelpestønad. Internrevisjonens rapport har imidlertid ikke avdekket tilsvarende sprik i saksbehandlernes vurderinger, skjønn og vedtak som Riksrevisjonens rapport indikerer.

Det viktigste som er oppnådd ved internrevisjonens undersøkelse, er at man ved å gjennomgå virkelige saker som har vært gjennom reell saksbehandling, har fått bedre kjennskap til hvilke områder av saksbehandlingen som kan og må forbedres.

Handlingsplan for oppfølging av saksbehandlingen på hjelpestønadsområdet

På bakgrunn av internrevisjonens rapport har Rikstrygdeverket utarbeidet en handlingsplan med konkrete tiltak for oppfølgingen av saksbehandlingen, på hjelpestønadsområdet. Noen av de viktigste tiltakene som foreslås for å sikre at sakene blir så godt og ensartet utredet som er:

  • – Utarbeide nytt kravskjema for hjelpestønad og standard tilleggsskjema

  • – Utarbeide et bedre tilpasset skjema for lege-er­klæring

  • – Vurdere å utarbeide et saksbehandlerstøtteskjema (huskeliste)

  • – Revidere rundskrivet om hjelpestønad

  • – Opplæringstiltak

Aktiv bruk av prinsippkjennelser

Rikstrygdeverket opplyser at det gjennom kurs og utarbeidelse av saksbehandlerstøtteskjema skal stimuleres til bruk av prinsippkjennelser i saksbehandlingen. Prinsippkjennelsene distribueres til alle fylkeskontorene og trygdekontorene.

Informasjon til leger og sykehus

Rikstrygdeverket har mottatt informasjon fra bruker organisasjoner om at informasjonen som fås av sykehus og leger ikle er tilstrekkelig. Helsevesenet er ofte brukernes første kontakt, og ved tilstrekkelig informasjon herfra kan underdekning ungås. Rikstrygdeverket vil pålegge fylkestrygdekontorene å drive en aktiv informasjonskampanje ut mot fylkessykehusene og andre fylkeskommunale helseinstitusjoner. Trygdekontorene skal informere kommunale leger, helsestasjoner og andre kommunale institusjoner. Rikstrygdeverket informerer statlige sykehus og andre statlige institusjoner og interesseorganisasjoner.

Departementets vurdering

Departementet konstaterer at Rikstrygdeverket er i rute med oppfølgingsarbeidet så langt. Jeg mener at Rikstrygdeverkets tiltak gir et godt grunnlag for å styrke skjønnsutøvelsen i etatens saksbehandling på dette området.

Departementet vil følge opp Rikstrygdeverkets arbeid med de øvrige tiltak som det er forutsatt skal settes i verk i løpet av våren 2001. Dette gjelder bl.a. følgende tiltak:

  • – Rikstrygdeverket skal vurdere "regionalisering" av saksbehandlingen til færre trygdekontor for å gi større fagkompetanse og fagmiljø der hvor sakene behandles.

  • – Det skal arbeides videre med et opplegg for bedre statistikk- og analysemateriale for bl.a. hjelpestønad til barn og unge under 18 år.