Bakgrunnen for saken

Stortinget vedtok 12. februar 1998 - i samsvar med Innst. S. nr. 77 (1997-1998) fra kontroll- og konstitusjonskomiteen - å be Presidentskapet fremme en evaluering av ordningen med EOS-utvalget før utløpet av stortingsperioden. Komiteen uttalte i innstillingen at man trenger en grundig utredning for å evaluere hele ordningen med EOS-utvalget, herunder oppnevning, størrelse, organisering, virksomhet og rapporte­ringsrutiner. Stortinget har senere ved ulike anledninger kommet tilbake til evaluerings­spørsmålet, spesielt i forbindelse med behandlingen av utvalgets årsmelding for 1998.

Etter § 1 i instruksen skal utvalget ha 7 medlemmer medregnet leder og nestleder, alle valgt av Stortinget for et tidsrom av inntil 5 år. Det bør unngås at flere enn 4 medlemmer skiftes ut samtidig.

EOS-utvalget har for tiden følgende sammensetning:

Leif Mevik, Oslo, leder,

Svein Grønnern, Oslo, nestleder,

Elsa Eriksen, Lenvik,

Oddrunn Pettersen, Berlevåg,

Stein Ørnhøi, Tvedestrand,

Agnes Reiten, Torvikbukt,

Kjersti Graver, Bærum.

Mevik, Ørnhøi og Graver er valgt inntil 30. juni 2004, mens Grønnern, Eriksen, Pettersen og Reiten er valgt inntil 30. juni 2001.

Etter anmodning av Presidentskapet har EOS-utvalget foretatt en egen-evalue­ring i brev av 29. november 2000 til Presidentskapet. Brevet er trykt som vedlegg 1 til denne innstilling.