Innstilling fra næringskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Odd Einar Dørum, Lars Sponheim og Gunnar Kvassheim om at Stortinget skal få seg forelagt som egen sak en overordnet politikk for bruk av kryptering i Norge, inkludert en prinsipiell drøfting av avveininger, blant annet om personvern, som er knyttet til internettutviklingen og sammensmeltningen mellom Internett og mobiltelefoni

Til Stortinget

Sammendrag

I forbindelse med den teknologiske utviklingen har Regjeringen bebudet at en rekke spørsmål vil bli fremlagt for Stortinget, enten som egne saker eller gjennom fagdepartementenes budsjettproposisjoner. Dette gjelder for eksempel fjerning av regelverkshindringer for elektronisk handel, regelverksutvikling for telekommunikasjons- og kringkastingsområdet, forskrifter til lov om elektronisk signatur, etablering av ordninger for sertifisering av IT-sikkerhet i organisasjoner under Nærings- og handelsdepartementet og produkter og systemer under Forsvarsdepartementet.

Det pågår også arbeid for en døgnåpen forvaltning, som blant annet skal gi brukerne en enklere og raskere tilgang til offentlige tjenester via elektroniske kanaler. I tillegg har Regjeringen igangsatt et arbeid for å etablere en overordnet politikk for bruk av kryptering i Norge. Dette arbeidet vil nødvendigvis måtte innebære drøfting og avveining mellom ulike hensyn som borgernes personvern, trygg elektronisk handel, legitim politiinnsats og ivaretakelse av rikets sikkerhet.

På linje med de enkeltspørsmål som er nevnt ovenfor og bebudet framlagt for Stortinget, vil det også være naturlig at Stortinget får en egen sak der det legges opp til en bred drøfting og avveining av viktige hensyn i tilknytning til den teknologiske utvikling innenfor Internett og mobiltelefoni, og i denne sammenheng også spørsmål som reises i forbindelse med en krypteringspolitikk.

Følgende forslag fremmes i dokumentet:

"Stortinget ber Regjeringen om å få seg forelagt som egen sak resultatet av det arbeid som pågår med å utrede og avklare en overordnet politikk for bruk av kryptering i Norge, og i denne sammenheng også en prinsipiell drøfting av avveiningen mellom personvern, elektronisk handel og legitime politiinteresser som er knyttet til internettutviklingen og sammensmeltningen mellom Internett og mobiltelefoni."

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Erling Brandsnes, Gunnar Breimo, Mimmi Bæivi, Karin Kjølmoen, Kjell Opseth og Rita Tveiten, fra Kristelig Folkeparti, Dagrun Eriksen og Randi Karlstrøm, fra Høyre, Ansgar Gabrielsen og Ivar Kristiansen, fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm, fra Senterpartiet, lederen Morten Lund, fra Venstre, Leif Helge Kongshaug, og representanten Terje Knudsen, viser til statsrådens brev av 15. mai 2001 (vedlagt) og tilrår at dokumentet vedlegges protokollen.

Komiteens medlem fra Venstre viser til Statsrådens brev av 15. mai 2001, hvor det opplyses at Regjeringen er i sluttfasen av arbeidet med overordnet kryptopolitikk for Norge, og tar sikte på å orientere Stortinget etter at Regjeringen har tatt stilling til saken. Dette medlem legger til grunn at denne orienteringen gir grunnlag for at Stortinget kan realitetsbehandle de aktuelle spørsmål knyttet til en overordnet politikk for bruk av kryptering i Norge.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument nr. 8:105 (2000-2001) - forslag fra stortingsrepresentantene Odd Einar Dørum, Lars Sponheim og Gunnar Kvassheim om at Stortinget skal få seg forelagt som egen sak en overordnet politikk for bruk av kryptering i Norge, inkludert en prinsipiell drøfting av avveininger, blant annet om personvern, som er knyttet til internettutviklingen og sammensmeltningen mellom Internett og mobiltelefoni - vedlegges protokollen.

Vedlegg: Brev fra Nærings- og handelsdepartementetv/statsråden til næringskomiteen, datert15. mai 2001

Vedrørende dokument 8:105 (2000-2001)

Vi viser til deres brev av 11.5.01 med forespørsel om vurdering av forslaget fra stortingsrepresentantene Odd Einar Dørum, Lars Sponheim og Gunnar Kvassheim.

Vi vil i sakens anledning meddele at arbeidet med overordnet kryptopolitikk for Norge er nå i sin sluttfase og et forslag til kryptopolitikk forventes fremmet for regjeringen ultimo juni. Flere berørte departementer har deltatt i arbeidet.

Regjeringen tar sikte på å orientere Stortinget om arbeidet når det er avsluttet og etter at regjeringen har tatt stilling til saken.

Oslo, i næringskomiteen, den 29. mai 2001

Morten Lund

leder

Ansgar Gabrielsen

ordfører

Kjell Opseth

sekretær