Sammendrag

Pensjonstrygden for fiskere er en pliktig førtidspensjonsordning som tar sikte på å omfatte alle som har fiske som hovedyrke. Pensjonstrygden ble innført ved lov 28. juni 1957 nr. 12 etter behandlingen av Ot.prp. nr. 46 1975 og Innst. O. VIII (1957).

Fiskere har et fysisk sett krevende arbeid og fiskerpensjonen skal muliggjøre en nedtrapping av arbeidsinnsatsen noen år før det ytes pensjon fra Folketrygden. Fiskerpensjonen ytes i dag som en deltidspensjon mellom 60 og 67 år.

Retten til pensjon opparbeides gjennom godskriving av pensjonsgivende uke i pensjonstrygden for fiskere. Alderspensjonen gjennom pensjonsordningen opphører fra og med kalendermåneden etter at pensjonisten har fylt 67 år. Pensjonen opphører også når vedkommende tar ut full uførepensjon, attføringspenger eller avtalefestet pensjon (AFP).

Fiskerpensjonen finansieres gjennom en årlig medlemspremie og omsetningsavgift.

Før fylte 60 år har fiskerne ingen rett til pensjon fra pensjonstrygden for fiskere. Mange fiskere blir uførepensjonert på grunn av den harde arbeidsbelastningen yrket innebærer i de fleste tilfeller. Ytelsene fra pensjonstrygden for fiskere samordnes med Folketrygdens ytelser.

Dersom en fisker blir 100 pst. uførepensjonert før fylte 60 år i dag, mister han retten til pensjon fra pensjonstrygden for fiskere, jf. samordningen med Folketrygden.

Forslagsstillerne mener dette må være en feilvurdering fordi pensjonisten ikke har rett til pensjon fra pensjonstrygden for fiskere før etter fylte 60 år. I disse tilfellene samordnes det følgelig med en ytelse pensjonisten ikke har rett til og ikke kan motta.

Dersom en fisker blir 100 pst. utfør før fylte 60 år oppnår han aldri retten til ytelser fra fiskerpensjonen, på samme måte som om vedkommende ikke oppnår de nødvendige 750 uker for rett til pensjon.

Når retten til pensjon ikke inntreffer på grunn av manglende opptjening kan fiskeren kreve tilbakebetalt det innbetalte premiebeløp med fradrag av de første 75 uker. Det ville etter forslagsstillernes mening være logisk at samme praksis ble benyttet når fiskeren aldri oppnår rett til pensjon på grunn av tidlig uførepensjonering.

Forslagsstillerne fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om endring i pensjonstrygden for fiskere slik at fiskere som blir uføretrygdet før fylte 60 år får tilbakebetalt innbetalt premie til pensjonstrygden for fiskere."