Innstilling frå kyrkje-, utdannings- og forskingskomiteen om framlegg frå stortings­representantane Terje Johansen, Odd Einar Dørum og Lars Sponheim om å gjere Noregs landbrukshøgskule til "Grønt universitet"

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 334 (2000-2001)
  • Kildedok: Dokument nr. 8:57 (2000-2001)
  • Dato: 06.06.2001
  • Utgiver: Kyrkje-, utdannings- og forskningskomiteen
  • Sidetall: 1

Til Stortinget

Dokumentet inneheld følgjande framlegg:

"Stortinget ber Regjeringen legge fram for Stortinget en plan for å gjøre Norges landbrukshøgskole til "Grønt universitet". I denne sammenheng bes Regjeringen vurdere eventuell sammenslåing av Norges landbrukshøgskole og Norges veterinærhøgskole, samt vurdere lokalisering av nytt klinikkbygg for Norges veterinærhøgskole."

Merknader frå komiteen

Komiteen viser til at Dokument nr. 8:75 (2000-2001) omtaler behovet for satsing på genomforskning. Komiteen viser i den sammenheng til Revidert nasjonalbudsjett som omtaler dette. Marin forskning gjør seg sterkt gjeldende innen den satsingen grunnforskningsmiljøene står sammen om, det vises til FUGE-prosjektet. Regjeringen har varslet at den vil komme tilbake til saken i statsbudsjettet for 2002.

Komiteen viser til at det i dokumentet foreslås å vurdere sammenslåing av Norges veterinærhøgskole og Norges landbrukshøgskole. Videre viser komiteen til høringsuttalelser fra Norges landbrukshøgskole, Norges veterinærhøgskole, Institutt for småfeforskning i Sandnes og Den norske veterinærforening. Komiteen mener at det på fritt grunnlag er behov for en utredning av situasjonen ved Norges veterinærhøgskole for å løse problemet med behov for nytt klinikkbygg. Komiteen ber departementet foreta en slik utredning, hvor det også tas hensyn til tilknytningen til Veterinærinstituttet, og komme tilbake til Stortinget med dette.

Komiteens medlem fra Venstre viser til det viktige FUGE-programmet som er forskerinitiert. Med bakgrunn i bl.a. denne livsviktige forskningen og behovet for å oppgradere veterinærutdanning og forsk­ning, vil dette medlem i forbindelse med utredningen gå inn for en kraftsamling omkring NLH. Dette medlem legger først og fremst vekt på alle typer forskning i tilknytning til alle sider ved mat og matvaresikkerhet.

Dette medlem forutsetter at det veterinærmedisinske miljø må styrkes.

Tilråding frå komiteen

Komiteen har elles ingen merknader, syner til dokumentet og rår Stortinget til å gjere slikt

vedtak:

Dokument nr. 8:57 (2000-2001) - framlegg frå stortingsrepresentantane Terje Johansen, Odd Einar Dørum og Lars Sponheim om å gjere Noregs landbrukshøgskule til "Grønt universitet" - vedlegges protokollen.

Oslo, i kyrkje-, utdannings- og forskingskomiteen, den 7. juni 2001

Ranveig Frøiland

leiar og ordførar

Rune E. Kristiansen

sekretær