3. Komiteens merknader

Komiteen viser til at Statsbygg i budsjettet for 2001 fikk en fullmakt som gir forvaltningsbedriften anledning til å overskride investeringsbudsjettet med beløp som tilsvarer inntektene fra salg av eiendom som det i utgangspunktet ikke er budsjettert med. Komiteen har merket seg at fullmakten hittil har vært praktisert slik at kun gevinsten ved salg av eiendom er reinvestert. Statsbygg har således kunnet overskride investeringsbudsjettet med differansen mellom den totale salgsinntekten og eiendommens bokførte verdi.

Komiteen vil bemerke at Statsbyggs eiendommer er den kapital bedriften er satt til å forvalte på en best mulig måte. Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag om å gi incentiver til en bedre forvaltning av denne kapitalen ved at fullmakten praktiseres slik at Statsbygg kan overskride investeringsbudsjettet for et beløp tilsvarende hele salgsinntekten. Komiteen har merket seg at en slik endring ligger innenfor Stortingets tidligere vedtak.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at Regjeringen i proposisjonens II ber Stortinget samtykke i at man skal innfri opsjon om kjøp av Keysersgate 6 i Oslo. I henhold til proposisjonen skal dette gjelde kjøp av lokaler som i dag huser 200 ansatte lokalisert i eksternt innleide lokaler. Disse medlemmer viser til at Regjeringen i flere sammenhenger har tatt til orde for en effektivisering av statsforvaltningen, økt samordning og rasjonalisering. Det er i tillegg lagt opp til redusert skjema- og forskriftsvelde. Ut fra dette må man anta at departementene/de statlige virksomheter i hovedstaden ikke skulle trenge ytterligere kontorplass. Det antas at behovet for disse kontorplassene vil falle bort i løpet av tidlig neste år som følge av tiltak skissert at Regjeringen. Disse medlemmer går derfor imot proposisjonens II.