Innstilling fra samferdselskomiteen om samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 115/2001 av 28. september 2001 om endring av vedlegg II i EØS-avtalen (direktiv om taubaneanlegg til persontransport)

Til Stortinget

Sammendrag

Ved EØS-komiteens beslutning nr. 115/2001 av 28. september 2001 ble europaparlaments- og rådsdirektiv 2000/9/EF om taubaneanlegg til persontransport av 20. mars 2000 tatt inn i EØS-avtalens vedlegg II om tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering.

Beslutningen i EØS-komiteen ble fattet med forbehold om Stortingets samtykke, da gjennomføringen i norsk rett nødvendiggjør lovendring. Stortinget inviteres gjennom proposisjonen til å gi sitt samtykke til EØS-komiteens beslutning nr. 115/2001.

Taubaneanlegg til persontransport konstrueres, bygges, tas i bruk og drives med det formål å transportere personer. Taubaneanlegg er hovedsakelig fjellheis­systemer som brukes ved turiststeder i høyfjellet og omfatter kabelbaner, svevebaner, gondoler, stolheiser og skitrekk, men kan også omfatte taubaneanlegg som brukes i bytransportsystemer. Bakgrunnen for direktivet er ønsket om økt sikkerhet for persontransport med taubaner. Personer som bruker taubaneanlegg skal ha garanti for at sikkerhetsnivået er tilfredsstillende i hele EØS-området. På den bakgrunn fastsetter direktivet en rekke prosedyrer og kontroll- og verifikasjonsmetoder. Dette innebærer krav om bruk av standardisert utstyr samt krav om sikkerhetsanalyser og merking av taubanens sikkerhetskomponenter. Direktivet krever videre at medlemsstatene skal treffe nødvendige forholds­regler for at sikkerhetskomponenter og delsystemer kun markedsføres om de oppfyller grunnleggende krav.

Tekniske kontrollorgan skal gjennomføre samsvarsvurderinger. En samsvarsvurdering skal bl.a. bekrefte at et delsystem er i samsvar med gjeldende regelverk og skal fritt kunne omsettes i hele EØS-området.

Gjennomføringen av direktivet i norsk rett vil gjøre det nødvendig å endre taubaneloven og eventuelt jernbaneloven slik at det blir innført en hjemmel til å regulere markedsføring av delsystemer og sikkerhetskomponenter som skal brukes i taubaneanlegg til persontransport, en hjemmel for å kreve nødvendig merking samt gebyrhjemmel for overvåking av markedet.

Samferdselsdepartementet vil fremme en egen odelstingsproposisjon med forslag til nødvendige lovendringer for Stortinget. Fristen for å sette i kraft ny lovgivning i samsvar med direktivet er 3. mai 2002.

Gjennomføringen av direktivet antas ikke å medføre administrative eller økonomiske konsekvenser av betydning for det offentlige.

Utenrikskomiteen har i brev av 4. desember 2001 meddelt at komiteen har ingen merknader.

Komiteens tilråding

Komiteen har ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget samtykker i godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 115/2001 av 28. september 2001 om endring av vedlegg II i EØS-avtalen (direktiv om taubaneanlegg til persontransport).

Oslo, i samferdselskomiteen, den 6. desember 2001

Petter Løvik

leder

Hans R. Kjæstad

ordfører

Geir-Ketil Hansen

sekretær