Vedlegg 1: Brev fra Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet v/statsråden til kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, datert 10. desember 2001

Spørsmål vedrørende St.prp. nr. 13 (2001-2002)

Det vises til brev av 7. desember 2001 vedrørende ovennevnte.

Spørsmål

"Vil det være i tråd med Bevilgningsreglementets § 4 å øke

  • – kap. 270 post 75 med 26 mill. kroner, og

  • – kap. 240 post 70 med 26 mill. kroner, samt at bevilgningen gjøres overførbar?"

Svar

Finansdepartementet har vært forelagt spørsmålet og gir følgende svar:

  • "1. Etter Bevilgningsreglementet § 4 første ledd skal budsjettet "omfatte samtlige statsutgifter og statsinntekter så langt de kan forutse når budsjettet blir endelig vedtatt". I praksis har en lagt til grunn at bestemmelsen også krever at det skal budsjetteres realistisk. Dette innebærer at det ikke skal føres opp mindre beløp enn det en antar går med, men heller ikke høyere beløp. Kravet om realistisk budsjettering gjelder også for overslagsbevilgninger og overførbare bevilgninger. Finansdepartementet legger til grunn at de foreslåtte tilleggene under kap. 240 post 70 og kap. 270 post 75 ikke vil kunne benyttes i inneværende budsjettermin. Forhøyelsen av bevilgningene vil da være i strid med bevilgningsreglementet § 4 første ledd.

  • 2. Bevilgningsreglementet § 7 b uttaler at stikkordet "kan overføres" kan "tilføyes ved bygge- og anleggs- og materiellbevilgninger og ved andre bevilgninger der Stortinget finner bruk av stikkordet påkrevet for å oppnå best mulig resultat av vedkommende bevilgning". Bruk av stikkordet er kurant for investeringsposter i postgruppen 30-49 og likeså innen postgruppen 50-89 når det gjelder tilskudd til bygge- og anleggsarbeider og utbetalingstidspunktet er avhengig av framdriften i arbeidet. I andre tilfelle kreves at stikkordet er "påkrevet for å oppnå best mulig resultat av vedkom-mende bevilgning". Da bestemmelsen i 1993 ble utvidet til også å gjelde andre bevilgninger enn investeringsbevilgninger, understreket finanskomiteen i Budsjett-innst. S. I (1993-94) at endringen ikke måtte føre til en uthuling av den prinsipielle hovedregelen om at bevilgninger gis for ett år. Finansdepartementet kan ikke se at overførbarhet er nødvendig for å kunne oppnå de tilsiktede resultater av bevilgningen under kap. 240 Private skoler m.m., post 70 Tilskudd. Bruk av stikkordet "kan overføres" vil dermed være i strid med intensjonene bak bestemmelsen i Etter bevilgningsreglementet § 7 b. Det vises for øvrig til at bevilgningen allerede har stikkordet "overslagsbevilgning" som sikrer den nødvendige fleksibilitet i budsjetterminen."

Ved godkjenning av studentboligprosjekter legges det i utgangspunktet til grunn en utbetalingstakt der deler av statstilskuddet utbetales når prosjektet godkjennes, en del ved byggestart og det resterende når prosjektet er ferdigstilt. På bakgrunn av fremdriften i prosjektene som tidligere har mottatt tilsagn, vil det også i 2001 bli overført midler fra kap. 270 post 75 til neste budsjettår. Midler som kommer til overføring vil være bundet til tidligere tilsagn.

Overslagsbevilgningen til tilskudd til privatskoler over kap. 240 post 70 er i St.prp. nr. 13 (2001-2002) foreslått nedjustert i 2001.